Starea de asediu în Kiev. Evacuări timide din Mariupol. Premierii Poloniei, Sloveniei și Cehiei au venit la Kiev. Negocierile continuă și miercuri

15 martie 2022, 06:52 (actualizat 4 decembrie 2023, 19:53)

Noi imagini din satelit arată distrugeri pe scară largă în toată Ucraina. Cel puțin 19 persoane au fost ucise în apropierea orașului Rivne. Alți 7 oameni au murit în timpul bombardamentelor din Harkov. În Kiev, a fost decretată starea de asediu. Culoare umanitare au fost deschise în regiunea Sumî. Ministerul rus al Apărării susține că forțele sale armate au preluat controlul asupra regiunii Herson. Statul Major al Armatei ucrainene susține că soldații săi au ucis 13,500 de soldați ruși de la începutul invaziei. O nouă rundă de discuții între negociatorii ruși și ucraineni este în desfășurare. Într-un discurs postat pe Facebook în această dimineață, președintele ucrainean Volodimir Zelenski le cere soldaților ruși să se predea. El spune că „au șansa de a trăi”, dacă aleg să depună armele.

ACTAULIZARE 00.00 Postul american de televiziune Fox News a pierdut încă un membru al echipei din Ucraina. Jurnalista Oleksandra Kuvşinova, în vârstă de 24 de ani, a fost ucisă luni, în timpul atacului de la Horenka, în apropiere de Kiev, atac în care a murit și cameramanul Pierre Zakrzewski, iar corespondentul Benjamin Hall a fost rănit.

ACTUALIZARE 23.35 Prim-miniştrii ceh, Petr Fiala, polonez, Mateusz Morawiecki, şi sloven, Janez Jansa, s-au întâlnit la Kiev cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

„Vizita dumneavoastră la Kiev în această perioadă dificilă pentru Ucraina este un semn puternic de sprijin. Îl apreciem cu adevărat”, a scris într-o postare Volodimir Zelenski.

Volodymyr Zelensky:”Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki,Deputy Prime Minister Jaroslaw Kaczynski, Czech Prime Minister Piotr Fiala and Slovenian Prime Minister Janez Jansa.Your visit to Kyiv at this difficult time is a powerful evidence of support We appreciate it very much. pic.twitter.com/t1AEcxAXTv— NEXTA (@nexta_tv) March 15, 2022

ACTUALIZARE 23.30 Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a discutat la telefon cu ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, despre nevoile de securitate ale Ucrainei în conflictul cu Rusia, anunță Departamentul de Stat.

ACTUALIZARE 23.12 Potrivit unui înalt oficial american al apărării, forțele ruse au tras până acum peste 950 de rachete de la începutul invaziei Ucrainei. Atât forțele ruse, cât și forțele ucrainene au aproximativ 90% din puterea lor de luptă „disponibilă”, a adăugat oficialul.

ACTUALIZARE 22.06 Consilierul președintelui Zelenski, Mykhailo Podoliyak, a anunțat că negocierile continuă mâine și că merg greu din cauza pozițiilor total opuse ale celor două echipe.

(w400) Mykhailo P

ACTUALIZARE 21.50 Președintele SUA Joe Biden a semnat o finanțare de 13,6 miliarde de dolari, ca ajutor militar și umanitar pentru Ucraina.

ACTUALIZARE 21.40 Secretarul adjunct de stat al SUA, Wendy Sherman, a spus că există raportări despre mașini care părăsesc orașul Mariupol, menționând că, dacă acesta este începutul unui coridor de evacuare, o astfel de situație ar fi un „pas înainte”.

ACTUALIZARE 21.00 Președintele Volodimir Zelenski și-a reiterat apelul, marți, de a se închide spațiul aerian ucrainean, după o noapte de alarme aeriene auzite „aproape în toată țara”. „Fiecare dintre cele peste 800 de rachete rusești care ne-au lovit țara este un răspuns la o întrebare de lungă durată despre NATO – dacă ușile Alianței sunt într-adevăr deschise pentru Ucraina”, a spus Zelenski, în timp ce vorbea din biroul său. „Dacă ar fi deschise, dacă ar fi cinstit, nu ar fi trebuit să convingem Alianța timp de 20 de zile să închidă cerurile deasupra Ucrainei, să se închidă în fața morții aduse de Forțele Aeriene Ruse. Dar … ei nu ne aud sau nu vor să ne audă, încă.” El a mai spus că articolul 5 al NATO, principiul apărării colective, este „slab”, pe măsură ce invazia rusă a Ucrainei continuă.

ACTUALIZARE 20.27 Prim-ministrul Poloniei a sosit în capitala Ucrainei, alături de omologii săi din Republica Cehă și Slovenia, a anunțat acesta.

ACTUALIZARE 19.51 Rusia a declanşat marţi procedura ieşirii din Consiliul Europei, acuzând NATO şi UE că au făcut din această organizaţie un instrument în serviciul „expansiunii lor militaro-politice şi economice spre Est” şi preîntâmpinând astfel o posibilă expulzare a sa din cauza atacului militar asupra Ucrainei, relatează Reuters şi AFP. Piotr Toltoi, şeful delegaţiei ruse la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, a anunţat pe canalul său de Telegram că a predat o scrisoare de la ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, cu decizia Moscovei.

ACTUALIZARE 19.40 Președintele american Joe Biden urmează să vină în Europa săptămâna viitoare, pentru o întâlnire extraordinară și pentru a demonstra sprijinul SUA pentru Ucraina, a confirmat Casa Albă. Biden se va alătura liderilor mondiali NATO la un summit NATO la Bruxelles, joi, 24 martie.

ACTUALIZARE 19.07 Am convenit un summit extraordinar pe 24 martie, a anunțat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

ACTUALIZARE 18.50 NATO este îngrijorată de faptul că Rusia ar putea folosi arme chimice într-o operațiune cu „steag fals” în Ucraina, a declarat, marți, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Afirmațiile „absurde” ale Moscovei despre laboratoarele biologice și armele chimice fac parte dintr-o „listă lungă de minciuni”, care provoacă îngrijorare cu privire la posibilitatea unui astfel de atac, a avertizat șeful NATO.

ACTUALIZARE 18.20 Rusia a impus sancțiuni împotriva președintelui american Joe Biden, a fiului său, a secretarului de stat Antony Blinken, a altor oficiali americani și a „persoanelor asociate cu aceștia”, a declarat marți Ministerul rus de Externe, potrivit CNN. „Ca răspuns la o serie de sancțiuni fără precedent care interzic, printre altele, intrarea în Statele Unite ale înalților oficiali ai Federației Ruse, din 15 martie a acestui an, „lista de oprire” a Rusiei include, pe baza reciprocității, președintele J. Biden, secretarul de stat A. Blinken, secretarul apărării L. Austin și președintele șefilor de stat major M. Milley, precum și un număr de șefi de departament și personalități proeminente din SUA”, se arată în comunicat.

ACTUALIZARE 18.00 Postul american de televiziune Fox News a anunțat decesul cameramanului său trimis în Ucraina, Pierre Zakrzewski. Este cel de-al patrulea jurnalist care și-a pierdut viața de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

ACTUALIZARE 17.29 Președintele Volodimir Zelenski se adresează online Parlamentului Canadei. Puteți să vă imaginați turnul din Toronto doborât, cum a fost doborât turnul din Kiev? Avem 97 de copii omorâți. Vă rugăm să închideți spațiul aerian! Câte rachete vor trebui să mai cadă până când să luați această decizie?

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FReuters%2Fvideos%2F649789839425911%2F&show_text=false&width=560&t=0

ACTUALIZARE 16.40 ‘Nu doar noi, dar şi voi veţi suferi o lovitură foarte dură de pe urma tuturor acestor sancţiuni’, a declarat ambasadorul Federaţiei Ruse la Paris, într-o conferinţă de presă, ca răspuns la sancţiunile occidentale împotriva Moscovei. Ambasadorul Aleksei Meşkov a calificat măsurile luate împotriva economiei şi a oligarhilor ruşi drept ‘acţiuni de bandiţi veritabili’.

ACTUALIZARE 16.30 ”Până în prezent, peste 40.000 de sirieni s-au înscris pentru a lupta alături de Rusia în Ucraina”, a afirmat Observatorul sirian al drepturilor omului, citat de AFP. Combatanţii provin fie din forţele armate siriene, fie din miliţiile pro-Damasc formate de ruşi având experienţă de luptă în zone urbane.

ACTUALIZARE 16.20 Rusia a dat asigurări că a primit din partea SUA garanţii că sancţiunile care o vizează nu îi vor afecta cooperarea cu Teheranul. ‘Am obţinut garanţii scrise. Ele au fost incluse în acordurile de relansare a Planului comun de acţiune cuprinzător cu privire la programul nuclear iranian’, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său Iranian, Hossein Amir-Abdollahian, aflat într-o vizită la Moscova.

ACTUALIZARE 16.10 Trei jurnalişti au fost ucişi și peste 30 au fost răniţi de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, a anunţat marţi ombudsmanul ucrainean Liudmila Denisova, citat de AFP.

ACTUALIZARE 16.00 Președintele Volodimir Zelenski: „Ne-am dat seama că Ucraina nu va deveni membră a NATO. Înțelegem asta, suntem oameni rezonabili. Kiev are nevoie de noi formate de interacțiune cu Occidentul și garanții separate de securitate”.

❗️Zelenskyy: „We realized that #Ukraine will not become a member of NATO. We understand this, we are adequate people.”

#Kyiv needs new formats of interaction with the West and separate security guarantees” pic.twitter.com/aZRzhj1Yli— NEXTA (@nexta_tv) March 15, 2022

ACTUALIZARE 15.30 Aproximativ 2.000 de mașini au plecat astăzi din Mariupol și alte 2000 așteptă să părăsească orașul, transmit autoritățile locale, citate de BBC. Aproximativ 200.000 de persoane au nevoie de evacuare urgentă din orașul aflat sub asediul trupelor ruse. Autoritățile locale au dat publicității situația în care se află orașul în prezent: 2.400 de oameni au fost uciși de la începutul invaziei, sunt 2 morminte comune în oraș, de 13 zile orașul nu are apă, încălzire și electricitate în condițiile temperaturile coboară la -5 grade în timpul nopții, 160 de mașini au reușit să plece în data de 14 martie, 400.000 de persoane se află în continuare în oraș

ACTUALIZARE 14.50 Rusia plănuiește să înceapă exploatarea în masă a pădurilor din  Ucraina. Banii obținuți din vânzarea cherestelei ar urma să fie direcționați către finanțarea armatei ruse. Informațiile apar într-o scrisoare semnată de ministrul rus al Apărării, Sergei Șoigu, și adresată președintelui Vladimir Putin. Documentul a fost dat publicității de serviciile de informații de la Kiev.

Путін та Шойгу планують вирубку та продаж українського лісу
Держава окупант планує масові вирубки українських лісів. Про це йдеться в листі міністра оборони Росії Шойгу «Про можливість вирубки на землях оборони», який адресований особисто Путіну. pic.twitter.com/SlC4NFeK7N— Defence intelligence of Ukraine (@DI_Ukraine) March 15, 2022

ACTUALIZARE 14.30 Luni, Harkov a fost ținta a 65 de atacuri ale rușilor, a precizat Oleh Syniehubov, liderul administrație locale. O persoană a fost ucisă, iar alta a suferit răni grave. 600 de clădiri rezidențiale au fost distruse în Harkov de la începutul războiului, a declarat primarul orașului. Orașul Izium se află sub asediu de două săptămâni și nu mai are resurse esențaile precum apă, medicamente, hrană, electricitate, încălzire, comunicații

ACTUALIZARE 14.20 Crucea Roșie intenționează să evacueze cât mai mulți civili din orașul Sumî cu ajutorul a 30 de autobuze grupate în două convoaie.

Oamenii din Mariupol sunt ”sufocați” în orașul lăsat fără niciun ajutor, arată Crucea Roșie.

ONU a anunțat că trei milioane de ucraineni și-au părăsit țara de la începutul invaziei ruse. 1,8 milioane dintre refugiații ucraineni au mers în Polonia.

Potrivit UNICEF, jumătate dintre refugiați sunt copii. În fiecare secundă un copil ucrainean devine refugiat, notează organizația umanitară.

ACTUALIZARE 14.06 Bilanțul persoanelor ucise în atacurile aeriene din Kiev a urcat la 4, potrivit Reuters.

ACTUALIZARE 13.53 Volodimir Zelenski a mulțumit țărilor care au adoptat o atitudine morală față de invazia Rusiei. Președintele ucrainean a avertizat că mașina de război rusească trebuie oprită printr-o acțiune comună altfel s-ar putea îndrepta și către alte țări. Zelenski a adaugat că NATO este cea mai puternică alianță militară, dar că ”anumiți lideri sunt hipnotizați de agresiunea Rusiei”. Afirmațiile au fost făcute într-o videoconferință la care au participat lideri europeni din cadrul Forței expediționare comune a Regatului Unit.

Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy thanks the countries that have taken a „moral stance” against the Russian invasion of Ukraine, saying it&39;s easier to stop the „Russian war machinequot; together – &39;or else they will also come to you&39;.

Live updates: https://t.co/cz5NTchyMw pic.twitter.com/F5mJFfEXta— Sky News (SkyNews) March 15, 2022

ACTUALIZARE 13.35 Un număr de 300.000 de hackeri din toată lumea și-au unit forțele pentru a răspunde apelului Ucrainei de a lupta împotiva Rusiei

ACTUALIZARE 13.25 O nouă rundă de negocieri a început între Rusia și Ucraina, a anunțat un membru al echipei de negociatori ucraineni

A member of the Ukrainian delegation Arakhamia announced the resumption of negotiations between Russia and Ukraine, Ukrainian media write— NEXTA (nexta_tv) March 15, 2022

ACTUALIZARE 13. 00 Cel puțin 19 persoane au fost ucise și alte 9 au fost rănite în apropierea orașului Rivne, din nord-vestul Ucrainei, după ce turnul unei televiziuni a fost atacat. Autoritățile locale au anunțat că televiziunea și radioul transmit în continuare în regiunea Rivne. Mai multe turnuri de televiziune din Kiev, Harkov, Vinarivka și din regiunea Kiev au fost țintele atacurilor invadatorilor în ultimele săptămâni.

ACTUALIZARE 12.30 Aeroportul Dnipro a fost lovit de două rachete rusești. Pagubele sunt însemnate, informează un oficial local

ACTUALIZARE 12.04 Aproximativ 350.000 de persoane sunt captive în Mariupol, oraș asediat din data de 10 martie. Aproximativ 150,000 de perosane au fost evacuate în primele 3 zile, când coridoarele pentru evacuarea civililor au fost sigure. Apoi siguranța culoarelor umanitare nu a mai putut fi asigurată din cauza atacurilor rușilor. (CNN)

ACTUALIZARE 11.43 În Kiev, a fost instaurată starea de asediu de marți, de la ora 20.00 până în dimineața zilei de 17 martie. Rezidenților le este permis să își părăsească casele doar pentru a merge în adăposturile antiaeriene, a informat Vitali Klitschko, primarul orașului. Autoritățile locale au informații potrivit cărora, în următoarele 48 de ore, rușii vor desfășura în oraș o activitate puternic subversivă.

ACTUALIZARE 11.36 Ucraina naționalizează 15.000 de vagoane care aparțin unui număr de 250 de companii ruse, potrivit Euromaidan Press.

ACTUALIZARE 11.25 Cel puţin şapte persoane au murit în timpul bombardamentelor ruseşti din ultimele ore asupra regiunii Harkov, din nord-estul Ucrainei, una dintre cele mai afectate de atacuri de când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie, transmite marţi EFE.

Trei persoane au fost scoase în viaţă de sub dărâmături, potrivit agenţiei Ukrinform.

„Operaţiunile de salvare continuă în cartierele rezidenţiale Kîivski, Şevcenkivski şi Novobavarski, din oraşul Harkov, precum şi în localitatea Izium, din aceeaşi regiune”, a informat pe Facebook conducerea serviciilor de urgenţă ucrainene.

Totodată, Ukrinform a mai relatat că noaptea trecută, în jurul orei locale 23:30 (21:30 GMT), proiectile ruseşti au avariat zone comerciale şi clădiri de locuinţe din cartierul Holodnohirski, din Harkov. Potrivit agenţiei ucrainene, circa 600 de locuinţe, 50 de şcoli şi centre medicale au fost distruse de bombardamentele ruse din această zonă.

ACTUALIZARE 11.00 Moscova blochează accesul unui convoi umanitar către orașul Mariupol, potrivit vice prim-ministrului Iryna Vereshchuk.

ACTUALIZARE 10.50 Prim-miniştrii Republicii Cehe, Poloniei şi Sloveniei se deplasează marţi la Kiev, pentru o întrevedere cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în calitate de reprezentanţi ai liderilor Uniunii Europene.

ACTUALIZARE 10.22 Consiliul European a adoptat astăzi  al patrulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Aceste sancțiuni vor intensifica presiunea economică asupra Kremlinului și vor slăbi capacitatea de a finanța invazia din Ucraina

We welcome today’s agreement by Council to adopt a fourth package of restrictive measures against Russia.

These sanctions will ramp up economic pressure on the Kremlin and cripple its ability to finance its invasion of Ukraine.— European Commission (EU_Commission) March 15, 2022

ACTUALIZARE 10.00 Rusia și-a instalat propriul primar în Melitopol, după ce primarul ales al orașului a fost răpit de soldații ruși în data de  11 martie, transmite Ministerul britanic al Apărării în raportul său zilnic asupra situației din Ucraina. Mai multe demonstrații de protest ale cetățenilor ucraineni au avut loc în ultimele zile în orașele Herson, Melitopol, Berdiansk, aflate sub ocupație rusă.

ACTUALIZARE: 09.50 Mai mult de 43.000 de gospodării din Regatul Uni s-au oferit să găzduiască refugiaţi din Ucraina, în cadrul unui program de sponsorizare al guvernului britanic, informează dpa.

Site-ul Homes For Ukraine (Locuinţe pentru ucraineni) „a fost blocat temporar”, după ce a fost lansat luni seara, dată fiind „generozitatea enormă a publicului britanic” în a se oferi să ia acasă oameni care fug de conflictul cu Rusia.

Oricine cu o cameră sau o casă disponibile le poate oferi unui ucrainean sau unei familii ucrainene, însă aceste oferte vor fi verificate, iar aplicanţii ucraineni vor trebui să treacă de controalele ce ţin de securitate.

Cei care vor oferi locuinţe pentru ucraineni trebuie să facă acest lucru pentru cel puţin şase luni.

Ucrainenilor sponsorizaţi li se va garanta drept de şedere timp de trei ani în Regatul Unit, cu dreptul de a munci şi acces la servicii publice.

Britanicii care decid să găzduiască refugiaţi ucraineni vor primi 350 de lire sterline pe lună.

Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 15 March 2022

Find out more about the UK government&39;s response: https://t.co/aNa33WPBRi

StandWithUkrainepic.twitter.com/lrw4wxDvxL— Ministry of Defence(DefenceHQ) March 15, 2022

ACTUALIZARE 09.40 Statul Major al Armatei ucrainene susține că soldații săi au ucis 13,500 de soldați ruși de la începutul invaziei

ACTUALIZARE 09.39 Ministerul rus al Apărării susține că forțele sale armate au preluat controlul asupra regiunii Herson

ACTUALIZARE 09.30 În 10 zile, Rusia va înceta războiul în Ucraina. Declarația aparține generalului Ben Hodges, care a comandat forțele armate americane terestre în Europa. El crede că Rusiei îi lipsesc 3 lucruri pentru a continua războiul de uzură: timpul, soldații și muniția.

Within 10 days Russia will cease its active war

This was stated by Lieutenant General Ben Hodges, who previously commanded the U.S. ground forces in Europe. He believes that to continue the war of attrition Russia lacks three things: time, manpower and ammunition. pic.twitter.com/Sey9PPWCI7— NEXTA (@nexta_tv) March 15, 2022

ACTUALIZARE 09.27 Atacuri aeriene au avut loc în noaptea trecută și la Harkov

Kharkiv after a night of air strikes. pic.twitter.com/j3JBsoXTt3— NEXTA (@nexta_tv) March 15, 2022

ACTUALIZARE 09.19 Două persoane au fost ucise, iar 46 au fost salvate în urma atacurilor asupra unei clădiri rezidențiale de 16 etaje din vestul Kievului, potrivit serviciilor de urgență ucrainene. O altă clădire cu apartamente, de 9 etaje, din același district a suferit stricăciuni minore în urma unui atac al rușilor.  Patru clădiri rezidențiale au fost bombardate în atacuri separate în această dimineață, în Kiev.

Svyatoshinsky district of Kyiv. Two residential multi-storey buildings were damaged. Rescuers are working at the site.

This is reported by the People’s Deputy of Ukraine Oleksiy Goncharenko. pic.twitter.com/eqG4xQSTRP— NEXTA (@nexta_tv) March 15, 2022

ACTUALIZARE 08.55 Militarii ruși au deschis focul asupra oamenilor evacuați din Hostomel. După ce primele 10 autobuze cu civili au părăsit în siguranță orașul, rușii au început să tragă asupra lor, potrivit Poliției Naționale ucrainene. O femeie a fost ucisă și doi bărbați răniți în urma atacului, potrivit The Kyiv Independent.

ACTUALIZARE 08.49 O stație de metrou din Kiev a fost lovită de o explozie. Fatada intrării și birourile au fost afectate.

ACTUALIZARE 08.35 Forțele armatei ruse s-au concentrat pe menținerea dominației în zonele deja ocupate și nu au înregistrat alte progrese, potrivit raportului zilnic al Statului Major al Armatei Ucrainei. Invadatorii au continuat să atace cu bombe și rachete infrastructura esențială a țării. Soldații ruși au folosit logistica medicală din teritoriile ocupate pentru a-și îngrijii răniții. Armata ucraineană a doborât patru elicoptere, un avion și o rachetă de croazieră aparținând forțelor ruse. Unitățile de luptă ucrainene au reușit să apere orașul-port Mariupol. Nu sunt semnale că forțe navale rusești au debarcat în regiunea Mării Negre. Starea psihologică a soldaților ruși rămâne precară, iar unii soldați ar refuza să îndeplinească ordinele, se specifică în raportul Armatei Ucrainei, citat de BBC.

Potrivit armatei ucrainene rușii folosesc muniție de mare putere și lovituri dezordonate asupra civililor , iar forțele ruse se regrupează pentru a relua acțiunile ofensive în direcția Kievului.

ACTUALIZARE 08.30 Astăzi este planificată deschiderea unor culoare umanitare în nord-estul regiunii Sumî, în orașele Sumî, Konotop, Trostianets and Lebedyn, între orele 9.00-21.00

ACTUALIZARE 07.50 Un bloc de locuințe a fost cuprins de flăcări după exploziile care s-au auzit marți dimineața în Kiev, potrivit agenției naționale de presă ucrainene Ukrinform. Focul a fost stins. O persoană a fost rănită, potrivit The Kyiv Independent.

⚡️Apartment building in Kyiv on fire after Russian overnight shelling.

The fire was put out by 6:51 a.m., according to the State Emergency Service. One person has been hospitalized.— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 15, 2022

У Києві – повітряна тривога, пролунали декілька вибухівhttps://t.co/bHi4gyer98 pic.twitter.com/UWnOEdP70E— Ukrinform (@UKRINFORM) March 15, 2022

ACTUALIZARE 07.25 Rușii au făcut puține progrese în acest weekend, potrivit Penatgonului. Trupele ruse încă se află la aproximativ 15 km de centrul Kievului, a declarat un oficial american al apărării, relatează Reuters.

Spațiul aerian ucrainean „rămâne disputat”, a spus pentru CNN un oficial american din Pentagon, care a precizat că rușii nu deţin superioritatea aeriană.

ACTUALIZARE 07.20 Un consilier guvernamental ucrainean a spus că se așteaptă ca războiul să se încheie cel târziu până la începutul lunii mai, când Rusia rămâne fără resurse pentru a-și ataca vecinul.

„Cred că cel târziu în mai, începutul lunii mai, ar trebui să avem un acord de pace”, a declarat luni seara Oleksei Arestovici, consilier al șefei de cabinet a președintelui ucrainean.

Arestovici nu este implicat personal în negocierile dintre Ucraina și Rusia.

ACTUALIZARE 07.00. Alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl a fost restabilită, conform postului de televiziune Ukraine 24, adăugând că autoritățile au notificat Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

Luni, centrala de la Cernobîl cu electricitate de la generatoare, după ce sursa de alimentare a fost din nou deteriorată.

ACTUALIZARE 06.35 Într-un discurs postat pe Facebook în această dimineață, președintele ucrainean Volodimir Zelenski le cere soldaților ruși să se predea. El spune că „au șansa de a trăi” dacă aleg să depună armele.

„În numele poporului ucrainean, vă oferim șansa de a trăi. Dacă te predai forțelor noastre, te vom trata așa cum oamenii trebuie să fie tratați: cu demnitate. Felul în care nu ai fost tratat în armata ta. Și felul în care armata ta nu tratează oamenii noștri. Alege!”

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fzelenskiy.official%2Fvideos%2F488454156056550%2F&show_text=false&width=560&t=0

__________________________________

Marți dimineața s-au auzit explozii în mai multe cartiere ale capitalei, potrivit Ukrinform.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a înaintat luni seara parlamentului un proiect de lege care vizează prelungirea legii marțiale cu încă 30 de zile începând cu 24 martie, potrivit site-ului președintelui, relatează Reuters.

Zelenskyy extends martial law in #Ukraine for another 30 days pic.twitter.com/x4781hdVJ2— NEXTA (@nexta_tv) March 14, 2022

LIVE TEXT Un corespondent al postului Fox News a fost rănit în apropiere de Kiev | Premierul israelian l-a contactat telefonic pe Putin

LIVE TEXT Ucraina, 18 zile de război | Ministerul rus al Apărării anunță că „mercenari străini” au fost uciși la baza din Yavoriv. Un jurnalist american ucis, un altul rănit la Irpin. FT: Rusia a cerut echipament militar Chinei

LIVE TEXT Ziua 17 de război. Zelenski: Rusia poate lua Kievul doar dacă rade orașul

LIVE TEXT 16 zile de război în Ucraina. Situație disperată la Mariupol, bombardamente puternice la Nikolaev. Kievul acuză Rusia de un atac aerian asupra Belarusului de pe teritoriul ucrainean

LIVE TEXT 15 zile de război în Ucraina. Cel puțin 71 de copii au fost uciși şi 100 au fost răniți în Ucraina de la începutul războiului. SUA și aliații săi iau în considerare sancțiuni suplimentare împotriva Rusia

LIVE TEXT Ucraina – 14 zile de război. Coridoare umanitare, blocate de forţele ruseşti. 17 persoane au fost rănite în timpul bombardamentului maternităţii din Mariupol. UE a pregătit noi sancțiuni împotriva Rusiei

LIVE TEXT Ziua a 13-a de război. Sunt așteptate atacuri la Kiev și Odesa. Rusia anunță noi coridoare umanitare, după ce încetarea focului a fost încălcată repetat. SUA renunță la petrolul rusesc

LIVE TEXT Război în Ucraina – ziua 12. Forțele ruse și-au intensificat bombardamentele, iar evacuarea civililor a fost din nou împiedicată. Moscova anunță încetarea focului în anumite orașe marți dimineața

LIVE TEXT Ucraina invadată de ruși – Ziua 11. Ruşii au avariat gazoductul Donețk-Mariupol şi un aeroport. SUA au dat „undă verde” țărilor NATO pentru a furniza avioane de luptă Ucrainei

LIVE TEXT A zecea zi de război în Ucraina. Explozii puternice la Harkov. Evacuarea civililor, amânată din cauza încălcării acordului de încetare a focului. Premierul israelian s-a întâlnit cu Putin. Negocieri ruso-ucrainene, posibil luni

LIVE TEXT A noua zi de război în Ucraina. Primarul din Mariupol cere coridor umanitar pentru evacuarea civililor. Armata ucraineană ar fi lansat o contraofensivă în regiunea Harkov

LIVE TEXT A opta zi de război în Ucraina | Putin: Ucrainenii și rușii sunt „un singur popor”, dar ucrainenii sunt „amenințați și spălați pe creier” | A treia rundă de negocieri ar putea avea loc săptămâna viitoare

LIVE TEXT A șaptea zi de rezistență eroică în Ucraina. Orașul Herson a fost ocupat de ruși. Noi bombardamente în Kiev, Harkov și Mariupol

LIVE TEXT Ucraina invadată de ruși – Ziua 6. Atacuri la Harkov și asupra capitalei Kiev. Cinci persoane au murit după ce turnul televiziunii a fost lovit de rachete. Un spital a fost distrus în Harkov

LIVE TEXT Invazie în Ucraina. Ziua 5 | Preşedintele Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la UE. Casa Albă: Un război nuclear are loc o singură dată. Forţele ruse, în apropiere de o importantă centrală nucleară

LIVE TEXT A patra zi a invaziei | Se aud din nou împușcături și sunetul sirenelor în Kiev | UE, decizii fără precedent și sancțiuni noi pentru Rusia

LIVE TEXT A treia zi a invaziei Rusiei în Ucraina | Rușii au reluat ofensiva asupra capitalei | Un copil a murit după ce tirurile de artilerie trase de ruși au lovit un spital oncologic

LIVE TEXT A doua zi de asalt în Ucraina: Lupta pentru Kiev. Vehicule militare ucrainene au intrat în Kiev pentru a apăra oraşul. Guvernul cheamă cetăţenii la arme

LIVE TEXT. Război în Ucraina. Trupele ruse au preluat controlul asupra Insulei Șerpilor și asupra perimetrului fostei centrale de la Cernobîl. Ucraina anunță joi seara că 57 de persoane au murit și 169 au fost rănite

Ziua în care Rusia a invadat Ucraina. Vladimir Putin: Am decis să lansăm o acțiune militară specială. Operațiunea are ca scop protejarea populației. Biden: Poporul Ucrainei, victima unui atac neprovocat, nejustificat

LIVE TEXT A opta zi de război în Ucraina | Putin: Ucrainenii și rușii sunt „un singur popor”, dar ucrainenii sunt „amenințați și spălați pe creier” | A treia rundă de negocieri ar putea avea loc săptămâna viitoare

LIVE TEXT A șaptea zi de rezistență eroică în Ucraina. Orașul Herson a fost ocupat de ruși. Noi bombardamente în Kiev, Harkov și Mariupol

LIVE TEXT Ucraina invadată de ruși – Ziua 6. Atacuri la Harkov și asupra capitalei Kiev. Cinci persoane au murit după ce turnul televiziunii a fost lovit de rachete. Un spital a fost distrus în Harkov

LIVE TEXT Invazie în Ucraina. Ziua 5 | Preşedintele Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la UE. Casa Albă: Un război nuclear are loc o singură dată. Forţele ruse, în apropiere de o importantă centrală nucleară

LIVE TEXT A patra zi a invaziei | Se aud din nou împușcături și sunetul sirenelor în Kiev | UE, decizii fără precedent și sancțiuni noi pentru Rusia

LIVE TEXT A treia zi a invaziei Rusiei în Ucraina | Rușii au reluat ofensiva asupra capitalei | Un copil a murit după ce tirurile de artilerie trase de ruși au lovit un spital oncologic

LIVE TEXT A doua zi de asalt în Ucraina: Lupta pentru Kiev. Vehicule militare ucrainene au intrat în Kiev pentru a apăra oraşul. Guvernul cheamă cetăţenii la arme

LIVE TEXT. Război în Ucraina. Trupele ruse au preluat controlul asupra Insulei Șerpilor și asupra perimetrului fostei centrale de la Cernobîl. Ucraina anunță joi seara că 57 de persoane au murit și 169 au fost rănite

Ziua în care Rusia a invadat Ucraina. Vladimir Putin: Am decis să lansăm o acțiune militară specială. Operațiunea are ca scop protejarea populației. Biden: Poporul Ucrainei, victima unui atac neprovocat, nejustificat

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite