Starea de alertă, prelungită în Vrancea. Sudul județului, paralizat de viscol. Firma de deszăpezire, ineficientă, a rămas fără contractul de milioane

Deși aproape două luni de iarnă în România nu am prea avut zăpadă, firmele care au câștigat contracte de milioane s-au dovedit incapabile să curețe drumurile județene. S-a întâmplat în Buzău, dar și în Vrancea, unde starea de alertă a fost prelungită pentru că autoritățile locale să ceară ajutor din alte județe și de la Drumurile Naționale. Unul din cele două județe tocmai a reziliat contractul plătit din bani publici.

30 Ianuarie 2023, 18:56 Știrile TVR |

Comună Tătăranu din Vrancea a fost izolată de restul județului timp de patru zile. Niciun utilaj care ar fi trebuit să deszăpezească drumul județean ce străbate comună nu a apărut până acum. Primăria l-a curățat cu resurse proprii, însă ieșirile din localitate au rămas blocate.

Tot sudul județului Vrancea a fost paralizat după ninsoarea care au început vineri. Zeci de mașini au rămas blocate pe câmp ore în șir. La patru zile după episodul de viscol, încă mai erau patru drumuri județene acoperite de zapadă.

Autoritățile locale au solicitat guvernului declararea stării de alertă că să poată cere ajutor de la alte județe și de la drumuri naționale. Și au decis să rezilieze contractul de 5 milioane de lei, semnat toamna trecută, cu firma de deszăpezire.

”Sunt zone în care se înzăpăzește, în cazul unui viscol puternic, cum a și fost cazul, dar nimic nu scuză lipsa de intervenție a unor utilaje care, dacă acționau în timp util era o situație mult mai bună la momentul acesta!, declară Cătălin Toma, președinte Consiliu Județean Vrancea.

”De ce nu intervin la nici 24 de ore după ce s-a oprit ninsoarea, viscolul și toate celelalte, nu știu. Iresponsabilitate, în primul rând și un dezinteres complet”, spune și Nicușor Halici, prefectul județului Vrancea.

Și la Buzău, autoritățile județene sunt nemulțumite de modul în care a curățat drumurile firma de deszăpezire. Este aceeași care a acționat și în Vrancea.

”La prestatorul de pe sectorul Pogoanele, toate drumurile pe care le avea în sarcină la deszăpezire au avut polei generalizat”, explică Daniel Țiclea, prefectul judeţului Buzău.

”Se vor lua măsurile care se vor impune pentru cei care nu și-au respectat condițiile contractuale”, anunță Petre Emanoil Neagu, preşedinte CJ Buzău.

Firma din Râmnicu Sărat, care a acționat în Vrancea și Buzău, nu a răspuns la solicitările echipei TVR de a oferi un punct de vedere legat de situațiile reclamate de cele două județe.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 16°C
IASI 12°C 13°C
CLUJ 12°C 8°C
CONSTANTA 15°C 13°C
CRAIOVA 17°C 14°C
BRASOV 13°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI