Stare de urgență în Ucraina, continuă exodul străinilor. Ultimele evenimente și luări de poziții. V. Zelensky: Rusia trebuie să fie printre ţările care să furnizeze garanţii clare de securitate

Ucraina este de astăzi în stare de urgență pentru cel puțin 30 de zile. Măsura a fost decretată pentru întreg teritoriul țării, cu excepția celor 2 provincii separatiste. Președintele Ucrainei a convocat toți rezerviștii țării, iar parlamentul a aprobat într-o primă lectură un proiect ce permite civililor să poarte armă pentru auto-apărare. Continuă și exodul străinilor din Ucraina. MAE a transmis românilor aflați acolo să părăsească imediat țara, în timp ce autoritățile de la București dau asigurări că populația României nu este in pericol.

23 Februarie 2022, 17:47 (actualizat 23 Februarie 2022, 21:15) Știrile TVR |

Ucraina a declarat stare de urgență pe întreg teritoriul țării, dar măsura vizează mai ales regiunile aflate la granița cu Rusia și Belarus, unde rușii au masate efective militare importante.

OLEKSIY DANILOV, şeful Consiliului de Apărare a Ucrainei: Măsura este în vigoare 30 de zile, dar, la nevoie, preşedintele o poate prelungi cu încă 30. Vorbim de o durată maximă de 60 de zile şi care are nevoie de aprobarea parlamentului.

Președintele a convocat deja, pentru un an, toți rezerviștii cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, dar a exclus deocamdată o mobilizare generală. În același timp, parlamentul a aprobat în primă lectură un proiect de lege care va permite cetățenilor să poarte arme de foc pentru autoapărare.

VOLODIMIR ZELENSKY, preşedintele Ucrainei: Ne apărăm singuri cu ajutorul partenerilor. Dar ucrainenii sunt cei care mor. De aceea, Ucraina are nevoie de garanţii de securitate clare, concrete şi imediate. Rusia trebuie să fie printre ţările care să furnizeze garanţii clare de securitate. Nu e un secret că l-am invitat în mod repetat la discuţii pe preşedintele Rusiei.

De la Kiev au început să plece și diplomații ruși, iar steagul Federației a fost coborât de pe clădirea ambasadei. Majoritatea misiunilor occidentale și-au evacuat oamenii, pe fondul temerilor unei invazii de anvergură a Rusiei.

Și MAE a transmis românilor să părăsească imediat Ucraina, în timp ce șeful Guvernului dă asigurări că populația României este în siguranță.

NICOLAE CIUCĂ, prim-ministrul României: Le solicit tuturor miniștrilor cu responsabilități în domeniu să continue analiza și desigur partea de evoluție a situației, fiind în continuare nevoie de coordonare și vigilență, astfel încât să putem să asigurăm cetățenii că suntem în măsură să ne garantăm securitatea și apărarea.

În regiunile separatiste au continuat bombardamentele. Un soldat ucrainean a murit și șase au fost răniți în ultimele 24 de ore, în aproape 100 de atacuri ale separatiștilor, anunță armata ucraineană.

Între timp, occidentalii au anunțat noi ajutoare militare pentru Kiev, iar NATO își întărește prezența pe flancul estic.

MIRCEA GEOANĂ, secretarul general adjunct al NATO: În acest moment, avem peste 100 de avioane de luptă în alertă maximă, peste 120 de nave aliate pe mare - în Marea Nordului, în Marea Mediterană, în Marea Baltică și în Marea Neagră. Vom continua să facem tot ce este necesar pentru a proteja alianța de orice potențială agresiune. Îndemnăm Rusia, în cei mai fermi termeni posibili, să aleagă calea diplomației.

Ucraina merită statutul de candidată la aderare la UE, susțin președinții Poloniei și Lituaniei, care au fost astăzi la Kiev. Într-o declarație comună cu omologul ucrainean, ei remarcă reformele interne, dar și actualele provocări de securitate.

Apropierea Ucrainei de Occident, în special de NATO, este principala obiecție a Moscovei susținută și de populație. Potrivit unui sondaj CNN, jumătate din ruși consideră că o acțiune militară împotriva vecinilor este corectă dacă va împiedica Ucraina să adere la Alianța Nord-Atlantică.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 26°C 26°C
CLUJ 20°C 24°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 25°C 27°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI