Stare de urgență în economie. Fiscul va suspenda executarea silită a creanțelor bugetare, va rambursa mai rapid TVA și va suspenda controalele fiscale

Și economia are nevoie de măsuri excepționale pentru a trece cu bine prin criza provocată de noul coronavirus. Autoritățile nu exclud plafonarea prețurilor pentru produsele de strictă necesitate. Angajații vor beneficia de protecție socială, iar antreprenorii vor fi sprijiniți cu garanții pentru credite. Guvernul va adopta un pachet amplu de măsuri. Între timp însă, cursul euro-leu a depășit pragul de 4 lei și 82 de bani și a atins un nivel record.

16 Martie 2020, 21:25 Știrile TVR |
Stare de urgență în economie
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Pe durata stării de urgență, guvernul poate adopta măsuri excepționale, care să reducă povara financiară asupra românilor, a anunțat președintele Klaus Iohannis.

Trebuie asigurată continuitatea serviciilor de utilități publice și a sistemului energetic național. În plus, vor fi suspendate și controalele făcute de inspectorii de muncă.

Ministrul Finanțelor spune că IMM-urile vor avea la dispoziție garanții de până la 10 miliarde de lei ca să ia credite cu dobândă zero, fără alte comisioane și cu perioada de grație extinsă.

Fiscul va suspenda executarea silită a creanțelor bugetare, va rambursa mai rapid TVA și va suspenda controalele fiscale, cu unele excepții. Măsurile se vor aplica în perioada stării de urgență și încă 30 de zile după.

Se amână și termenul de depunere a declarațiilor fiscale, de la 25 martie, pe 25 aprilie.

Se discută și despre amânarea unor plăți către bugetele publice.

PSD cere guvernului măsuri economice rapide. Pe lista propunerilor sunt suspendarea ratelor, înghețarea prețurilor utilităților publice pe o perioadă de până la 6 luni, renunțarea la liberalizarea tarifelor, dar și introducerea unei scheme speciale de credite.

Companiile mici și mijlocii speră ca sprijinul pregătit de guvern să le permită să-și plăteasca în continuare angajații.

Contribuabilii primesc un răgaz pentru plata dărilor locale, cu bonificațiile acordate de autorități, până la 30 iunie. Și băncile anunță măsuri excepționale, care prevăd suspendarea ratelor pentru unele credite.

MĂSURI ANUNŢATE DE ANAF

- suspendarea executãrii silite a creanțelor bugetare

- rambursare mai rapidă a TVA

- suspendarea controalelor fiscale

- suspendarea acțiunilor antifraudã privind Filtru II și a activitãților specifice din Punctele de Trecere a Frontierei cu Ungaria și Bulgaria

- nou termen pentru depunerea declarațiilor fiscale: 25 aprilie 2020.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 32°C
IASI 28°C 31°C
CLUJ 25°C 27°C
CONSTANTA 24°C 27°C
CRAIOVA 28°C 33°C
BRASOV 24°C 28°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI