Stare de calamitate în agricultură. Fermierii sunt în pericol să piardă utilaje și chiar terenuri

28 octombrie 2020, 18:50

Peste 2,3 milioane de hectare, cultivate în toamna trecută și în primăvară, au fost distruse aproape în totalitate. Autoritățile au făcut bilanțul pagubelor și se pregătesc să declare starea de calamitate.

Raul Măruțoiu cultiva 1.300 de hectare în Constanța, unul dintre cele mai afectate județe de secetă. Spune că a pierdut toți banii investiți: 750.000 de euro.

“Am avut 700 de hectare de cereale păioase, orz și orzoaică, calamitate între 90 și 100%. Am avut 400 de hectare de rapiță calamitate în proporție de 90%, porumbul vreo 80 de hectare, 100%, iar floarea, 70%”, spune acesta.

Și-a plătit datoriile la furnizori cu banii din subvenții pe care trebuia să îi folosească la muncile câmpului. Acum își face calcule să meargă mai departe. În aceeași situație este și Mihai Bacrău, fermier cu 600 de hectare în județul Ilfov: “Chiar nu am avut de unde să plătim la luna scadent[ în septembrie. Am amânat plata pentru luna decembrie deoarce aștept[m să intre banii de la Uniunea Europeană pe hectar”.

Autoritățile vor să declare starea de calamitate în județele în care peste 50% din terenurile agricole au fost afectate de secetă. Decizia va fi pusă în aplicare de Comitetele Județele pentru Situații de Urgență. Vor primi ajutor fermierii ale căror suprafețe au fost afectate în procent de minimum 30%.

Cum anii secetoși s-au înmulțit, specialiștii recomandă extinderea sistemelor de irigații.

La nivel national sunt aproape 2,3 milioane de hectare cultivate toamna trecuta și în primăvara care au fost calamitate în procent de 100%. Cerealele s-au scumpit deja, iar specialiștii se așteaptă că efectele să se vadă prin preturi mai mari la raft.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă