Stare de alertă în regiunea Herson, după detonarea barajului de pe Nipru. Secretarul general al NATO acuză Rusia de atac. Ion Petrescu: Distrugerea limitează acțiunile Ucrainei

6 iunie 2023, 15:03

Barajul Nova Kahova din Herson a fost distrus după mai multe explozii, iar un volum uriaș de apă a început să se reverse printr-oo spărtură imensă. Oficialii ucraineni acuză direct Rusia de acest act de sabotaj pe care președintele Zelenski l-a numit ecocid.

Și secretarul general al NATO a acuzat Rusia.

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO: Este un gest absolut scandalos şi care demonstrează încă o dată brutalitatea războiului declanşat de Rusia în Ucraina.

Autoritățile ucrainene au început să evacueze populația din satele aflate în apropierea barajului Nova Kahovka. Sunt peste 16 mii de oameni în localitățile situate în aval de baraj, pe râul Nipru, în aval pe fluviul. Sunt amenințați locuitorii de pe ambele maluri ale râului, cel stâng controlat de ruși, iar cel drept de către ucraineni.

Oleksandr Prokudin, guvernatorul regiunii Herson: A început deja evacuarea oamenilor. Toate serviciile funcţionează: cele de urgenţă, poliţia, armata, toţi lucrează împreună. Vă îndemn să vă luaţi actele şi strictul necesar şi să aşteptaţi autobuzele pentru evacuare.

Deja, un ponton din Herson, oraș aflat la aproximativ 80 de kilometri de baraj, a fost acoperit de ape.

Oleksandr Syomyk, locuitor din Herson: Astăzi, 6 iunie 2023, sunt în Herson, este ora 10.30 dimineaţa. După o explozie la barajului Nova Kahovka, volumul apelor râului Nipru şi al afluenţilor săi este foarte puternic. Nivelul apei a crescut cu un metru.

Potrivit analiștilor, loviturile care au dus la distrugerea barajului fac parte dintr-un plan strategic al Moscovei.

Generalul Virgil Bălăceanu: În momentul în care ruşii au făcut un asemenea lucru, este un cap de acuzare foarte grav, va trebui să fie argumentat.

Colonel (r) Ion Petrescu, analist militar: Militarii ruşi au recurs prin această aruncare în aer la utilizarea unui obstacol natural pentru că să limiteze la trei oblasturi posibila viitoare acţiune a brigăzilor noi ale armatei ucrainene pregătite să elibereze teritoriul ucrainean.

Primarul instralat de trupele de ocupație rusești al localității Nova Kahovka a spus că nivelul apei din localitate a crescut la nivelul de 10 metri și poate ajunge la 12 metri.

Autoritățile de ocupație rusești dau vina pe Kiev pentru dezastrul de la baraj.

Vladimir Saldo, guvernatorul rus al regiunii ocupate Herson: Noaptea trecută, regimul de la Kiev a comis o nouă crimă împotriva poporului. A lansat un atac cu rachetă asupra porţilor barajului centralei hidroelectrice Kahovka.

Iar Guvernatorul rus al regiunii Crimeea, ocupată de Rusia în 2014, a spus că există riscul ca alimentarea cu apă a peninsulei să fie afectat.

Din cauza distrugerii barajului, nivelul apei din canalul din nordul Crimeei poate scădea la un nivel alarmant în zilele următoare.

Barajul centralei hidroelectrice de la Kahovka este situat pe râul Nipru, Centrala a fost construită în epoca sovietică și a fost dată în exploatare în 1956.

Barajul se afla la aproape 80 de kilometri de Herson și are dimensiuni impresionate. Construcția are peste 3 kilometri lungime fiind de aproape trei ori mai mare decât barajul de la Porțile de Fier 1 și de 10 ori mai mare decât barajul de la Vidraru.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă