#StandUp4HumanRights. 10 decembrie, Ziua Internațională a Drepturilor Omului. ONU: Demnitate, libertate și justiție pentru toți

10 decembrie 2022, 06:57

Mesajul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a Declarației Universale a Drepturilor Omului.

„Începând din acest an vom lansa o campanie de un an pentru a prezenta Declarația Universală a Drepturilor Omului, concentrându-ne pe moștenirea, relevanța și activismul acesteia”, au declarat reprezentanții ONU.

Apelul la mobilizare în mediul online este reprezentat de campania din acest an. „Folosiți hashtag-urile #StandUp4HumanRights și #HumanRightsDay, distribuiți imaginile noastre pe rețelele de socializare și descărcați și printați posterele noastre pentru Ziua Drepturilor Omului”.

De asemenea, reprezentanții ONU pentru drepturile omului au realizat și o modalitate vizuală prin care oamenii să-și arate suportul pentru campanie. „ Arată-ți sprijinul pentru campanie adăugând fotografia ta la filtrul nostru special pentru Ziua drepturilor omului și la alte filtre inspirate de DUDO. Împărtășiți-o pe rețelele de socializare folosind hashtag-urile menționate și noi o vom posta pe pagina noastră”, au spus aceștia.

 

Declarația Universală a Drepturilor Omului cuprinde un preambul și 30 de articole care stabilesc o gamă largă de drepturi și libertăți fundamentale ale omului, la care avem dreptul cu toții, oriunde în lume. Aceasta garantează drepturile noastre fără a face distincție de naționalitate, loc de reședință, sex, origine națională sau etnică, religie, limbă sau orice alt statut.

Este cel mai tradus document din întreaga lume și este disponibil în peste 500 de limbi. A inspirat oamenii să înceapă să trateze fiecare persoană cu respect pentru dreptul la viață, la libertate, la proprietate și la găsirea fericirii.

 

Cum putem să celebrăm Ziua Internațională a Drepturilor Omului

(w400) Ziua Inter

Donează la asociația caritabilă preferată pentru drepturile omului.

Există o asociație caritabilă care militează pentru drepturile omului și care vă place foarte mult? Poate că astăzi este ziua în care să vă amintiți de ei și să faceți o donație.

Participați la un eveniment dedicat drepturilor omului.

În această zi au loc conferințe politice, reuniuni, expoziții, evenimente culturale și dezbateri. De ce să nu participați la unul și să faceți parte din comunitate?

Arătați-vă sprijinul pentru drepturile omului prin postări online sau prin implicarea în discuții online.

Începutul oficial al Zilei Drepturilor Omului datează din anul 1950, după ce Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat Rezoluția 423 prin care invita toate statele și organizațiile interesate să adopte ziua de 10 decembrie a fiecărui an ca Zi a Drepturilor Omului.

Atunci când Adunarea Generală a adoptat Declarația, aceasta a fost proclamată ca fiind „un standard comun de realizare pentru toate popoarele și toate națiunile”, spre care indivizii și societățile ar trebui „să depună eforturi prin măsuri progresive, naționale și internaționale, pentru a asigura recunoașterea și respectarea lor universală și efectivă”.

Astăzi, acordul general al tuturor statelor membre ale ONU, cu privire la drepturile fundamentale ale omului, face ziua de 10 decembrie și mai importantă și subliniază relevanța drepturilor omului în viața noastră de zi cu zi.

Principiile egalităţii şi nediscriminarii se afla în centrul drepturilor omului. Egalitatea este aliniată cu Agenda 2030, un program de acţiune globală în domeniul dezvoltării cu un caracter universal şi care promovează echilibrul între cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile – economic, social şi de mediu, şi cu abordarea ONU stabilită în documentul Cadru comun pentru a nu lasa pe nimeni în urmă: egalitatea şi nediscriminarea în centrul dezvoltării durabile.

Aceasta include abordarea şi găsirea de soluţii pentru formele adânc înrădăcinate de discriminare care au afectat persoanele cele mai vulnerabile din societăţi, inclusiv femei şi fete, popoare indigene, persoane de origine africana, persoane LGBTQ+, migranţi şi persoane cu dizabilităţi, printre altele, indică ONU (https://www.un.org).

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite