Standard & Poor’s a reconfirmat ratingul de ţară al României la BBB- şi perspectiva stabilă

Ministerul Finanţelor a anunţat că agenţia de rating Standard &Poor’s a reconfirmat perspectiva stabilă a economiei româneşti şi calificativul BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală, transmite News.ro.

31 August 2019, 12:15 (actualizat 31 August 2019, 12:23) |
Standard & Poor's

"Iată că atunci când se fac evaluări pe marginea economiei, nu politica partizană şi panicată, dimensiunea pozitivă a economiei se arată clar şi fără niciun fel de dubiu sau rezervă. Analizele şi prognozele MFP sunt confirmate de S&P iar acest lucru trebuie să dea încredere tuturor investitorilor şi actorilor economici din societate şi în planul nostru economic pentru România. Totodată, mă aştept ca de acum înainte toţi cei care simt un imbold personal de a face declaraţii mincinoase şi iresponsabile, de natură să saboteze economia naţională, să se abţină, având în vedere că evaluările internaţionale îi contrazic direct şi puternic", a spus ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Printre punctele forte ale României care susţin decizia agenţiei sunt evidenţiate nivelul moderat al datoriei publice guvernamentale şi al datoriei publice externe, precum şi creşterea economică solidă înregistrată în ultimii ani.

Referitor la prognozele de creştere economică, guvernul consideră că prognozele stabilite atât pentru anul 2019 cât şi estimarile pe termen mediu sunt realizabile, având în vedere indicatorii economici înregistraţi în primul semestru din 2019.

În ceea ce priveşte deficitul bugetar pe anul 2019 estimarea agenţiei de rating confirmă că România se va încadra în ţinta asumată ca stat membru al Uniunii Europene.

În luna martie, Standard & Poor's a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în monedă locală şi valută, precum şi perspectiva stabilă, în condiţiile în care reprezentanţii agenţiei au anticipat că guvernul român va solicita o contribuţie din partea părţilor interesate la nivel local şi va revizui principalele părţi ale OUG 114.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 8°C
IASI 6°C 2°C
CLUJ 4°C 2°C
CONSTANTA 15°C 13°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 7°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI