SRI a identificat un spion sârb. Potrivit unor surse, Bratislav Živković spiona pentru serviciul rusesc GRU. A fost declarat indezirabil

14 noiembrie 2017, 16:34

Această fotografie a fost făcută ieri de ofițerii SRI care l-au urmărit pe Bratislav Živković.

Sârbul credea că este în posesia unor documente secrete militare. Erau de fapt documente fără relevanță puse de cei de la contra-spionaj.

Živković  a venit pentru prima dată în România în luna mai. De atunci și până acum a făcut 5 vizite. De fiecare dată a mers în zona Constanței.

A fost foarte interesat de  baza româno-americană de la Mihail Kogălniceanu, dar și de toate instalațiile radar amplasate de-a lungul coastei.

A marcat pozițiile GPS ale acestora.

De fiecare dată, la sfârșitul vizitelor în România, bărbatul a făcut un raport pe care l-a trimis unui supraveghetor, pe un canal pe care-l credea sigur.

Bratislav Živković  este fost militar sârb și liderul al cetnicilor, o grupare paramilitară care își spune „Armata Iugoslavă din Patrie”, foarte activă în războiele din spatiul ex-iugoslav.

El este bun vorbitor de rusă, cunoscut pentru discursurile anti-americane și anti-NATO. Bratislav Živković  a luptat alături de separatiștii pro-ruși din Ucraina.

Sârbul a fost în Crimeea împreună cu cetnicii săi. A vorbit despre acest episod într-un interviu de acum doi ani acordat unui portal sârbesc.

El are legături și cu Alexander Sindelic, unul dintre cei implicați în tentativa de lovitură de stat din Muntenegru, personaj care a avut legături cu GRU, Serviciul de Spionaj al Armatei Ruse.

Živković  a fost abordat ieri de ofițerii SRI, exact în momentul în care voia să treacă în Bulgaria, unde a locuit în ultima vreme.

Azi Curtea de Apel l-a declarat indezirabil pentru următorii 15 ani.

Comunicatul SRI:

La data de 14.11.2017, Curtea de Apel Bucureşti a dispus măsura declarării ca indezirabil, pentru o perioadă de 15 ani, din considerente de securitate naţională, a numitului Zivkovic Bratislav (cetăţean sârb, născut la data de 12.11.1975).

Zivkovic Bratislav este comandantul organizaţiei de cetnici din Serbia „Cetniciki Pokret”. Această organizație este cunoscută ca fiind una paramilitară cu orientări naționalist-șoviniste.

În perioada 2014-2015, cetățeanul sârb Zivkovic Bratislav a participat de partea separatiştilor pro-ruşi (alături de alţi voluntari sârbi, membri ai organizaţiei) la conflictul din Ucraina.

În cursul anului 2017, Zivkovic Bratislav s-a deplasat de mai multe ori în România, cu scopul de a întreprinde activităţi de culegere de informații care, potrivit cadrului legal în domeniu, constituie riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale.

Zivkovic a întreprins acte preparatorii de procurare și transmitere a unor secrete de stat unei puteri sau organizații străine, ori agenților acestora, și constituirea de rețele informative pe teritoriul României.

 

(w460) Spion sâr

Zivkovic Bratislav a manifestat interes pentru obţinerea de documente clasificate referitoare la infrastructura critică şi obiectivele militare naționale, cât și ale aliaților, amplasate în sud-estul României cu intenţia de a afecta parteneriatele noastre strategice.

Toate acțiunile cetățeanului sârb derulate în România au avut un caracter clandestin și un modus operandi specific activităților de spionaj.

Măsurile specifice întreprinse de către Direcţia Generală Contraspionaj a SRI au condus la prevenirea exfiltrării de informaţii clasificate de natură să afecteze interesele de securitate naţională.

Aici vreau să subliniez că cetățeanul sârb nu a reușit să intre în posesia niciunui document sau informație clasificate.

Evaluarea SRI arată că prezenţa lui Zivkovic Bratislav pe teritoriul naţional constituie un risc la adresa securităţii naţionale, motiv pentru care a fost sesizat Ministerul Public, cu propunere de declarare ca indezirabil.

În calitate de autoritate naţională pe profil contraspionaj, SRI a avut ca misiune prioritară prevenirea oricăror riscuri şi ameninţări la adresa cetățenilor României şi a cooperat în acest caz cu instituţii interne (Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul General pentru Imigrări, respectiv cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti), precum şi cu partenerii noștri externi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite