SRI: Plicurile suspecte de la Ambasada Ucrainei nu conțin material exploziv. Surse TVR INFO: Au fost expediate din localitatea germană Prüm. MAE condamnă orice acțiune de intimidare

6 decembrie 2022, 11:46

ACTUALIZARE Plicurile care au fost ridicate, marţi, de la Ambasada Ucrainei din Bucureşti nu conţin material exploziv, informează Serviciul Român de Informaţii (SRI).

SRI precizează că la ora 10,50 echipele sale pirotehnice au fost solicitate la sediul Ambasadei Ucrainei în urma unui apel la numărul unic de urgenţă 112, întrucât au fost primite plicuri care au fost considerate suspecte.

Specialiştii SRI au pus în aplicare procedurile specifice, iar în urma controlului preliminar acestea au fost ridicate şi transportate în siguranţă.

„După primele verificări, s-a constatat că plicurile nu conţin material exploziv”, arată sursa citată.

Potrivit procedurii, acestea vor fi analizate în laboratoare specializate, pentru a fi eliminate toate suspiciunile privitoare la posibile substanţe ce ar putea fi prezente.

ACTUALIZARE Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a fost informat cu privire la recepționarea, în cursul dimineții de 6 decembrie 2022, de către Ambasada Ucrainei la București, a unei corespondențe suspecte.

Instituțiile românești abilitate au intervenit cu maximă promptitudine pentru securizarea perimetrului și ridicarea corespondenței menționate. Ambasada Ucrainei a transmis mulțumiri pentru reacția rapidă și eficientă a autorităților competente.

MAE consideră absolut inacceptabilă și intolerabilă orice formă de amenințare teroristă și condamnă cu toată fermitatea orice acțiune de intimidare a unei misiuni diplomatice.

ACTUALIZARE Ambasadele ucrainene au primit mai multe „colete însângerate”, a declarat marți ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, adăugând că, astăzi, ambasadele țării sale din România și Danemarca au primit astfel de pachete.

Scopul acestor expedieri este de a „ne teroriza personalul”, a afirmat ministrul ucrainean, adăugând: „Relaxaţi-vă, nu vă mai pierdeţi timpul şi banii pe timbre poştale: nu veţi obţine nimic!”

Pe parcursul săptămânii trecute, la  misiunile diplomatice ucrainene din mai multe țări europene au fost trimise pachete care conțin ochi de animale acoperiți cu un lichid înțepător. Nimeni nu a revendicat responsabilitatea pentru trimiterea pachetelor.

ACTUALIZARE: Plicurile de culoare albastră, cu conținut suspect, au fost trimise Ambasadei Ucrainei din București din localitatea germană Prum, potrivit surselor TVR INFO.

ACTUALIZARE Plicurile cu un conţinut suspect care au fost primite, marţi, la Ambasada Ucrainei din Bucureşti au fost ridicate în vederea expertizării, a anunţat Serviciul Român de Informaţii.

Potrivit SRI, în acest caz „se colaborează cu toate instituţiile abilitate”.

Surse judiciare spun că există o legătură între expeditorul acestor plicuri și cei care au trimis plicurile cu explozibil sau resturi animale către diverși diplomați ucraineni sau către ambasada Ucrainei din Madrid. Săptămâna trecută o explozie a avut loc la ambasada Ucrainei din Madrid, iar un angajat care se ocupa de corespondență a fost rănit.

Niciunul dintre plicurile expediate la Ambasada Ucrainei din București nu a fost deschis. Reprezentanții corpului de pază al instituției au avut suspiciuni în legătură cu aceste plicuri și au chemat forțele de ordine.

Specialiști pirotehniști din cadrul SRI, reprezentanți ai poliției, jandarmeriei, pompierilor și ai ambulanței au fost prezenți al sediul ambasadei din Bulevardul Aviatorilor.

„Echipele SRI s-au deplasat la Ambasada Ucrainei astăzi, în urma unui apel 112, prin care s a precizat că au fost primite mai multe plicuri suspecte. Pirotehniștii au demarat procedura standard, pentru investigarea acestora. În urma controlului pirotehnic se va stabili dacă va fi nevoie ca acestea să fie ridicate și transportate în siguranță”, a precizat și Serviciul Român de Informații.

21 de astfel de plicuri au fost expediate în ultimele două săptămâni către oficialități ucrainene.

Până în prezent, s-a confirmat primirea unor plicuri suspecte – cu material pirotehnic sau cu ochi de animal în interior şi urme de sânge – în Spania, Ungaria, Ţările de Jos, Polonia, Croaţia, Italia şi Republica Cehă.

Doar în Spania au fost interceptate plicuri cu astfel de caracteristici în ultimele zile la Ambasada Ucrainei de la Madrid, precum şi la consulatele sale din Malaga şi Barcelona.

În plus, colete cu praf de puşcă şi material pirotehnic au fost trimise şefului guvernului spaniol, Pedro Sanchez, ministrului spaniol al apărării, Margarita Robles, la baza aeriană Torrejon de Ardoz şi la o companie producătoare de arme din Zaragoza.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite