Sprijin reiterat pentru Ucraina la summitul Canada-UE. Ottawa va dona Kievului peste 11.000 de puşti de asalt şi peste nouă milioane de cartuşe”

Summitul Canada-UE
Summitul Canada-UE
25 noiembrie 2023, 06:15

„Vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie„, au declarat liderii Canadei şi Uniunii Europene într-un comunicat comun.

„Vom lucra pentru a răspunde nevoilor militare şi de apărare imediate ale Ucrainei
” şi pentru a ne asigura că nevoile sale de securitate „pe termen lung” sunt îndeplinite, au adăugat ei.

Ottawa a profitat de ocazie pentru a-şi mări ajutorul acordat Kievului: „Canada va dona peste 11.000 de puşti de asalt şi peste nouă milioane de cartuşe”, a declarat premierul Justin Trudeau în cadrul unei conferinţe de presă susţinute în oraşul St. John’s, pe coasta Atlanticului.

De la începutul invaziei ruse, Canada s-a angajat să acorde Ucrainei un ajutor militar în valoare de peste 2,4 miliarde de dolari canadieni (1,34 miliarde de euro).

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, s-a arătat pregătit ca Uniunea Europeană să facă „şi mai mult în săptămânile următoare” pentru a sprijini Ucraina.

Omoloaga sa de la Comisia Europeană, Ursula von der Leyen, a salutat angajamentul Ottawa faţă de Kiev chiar înainte de începerea războiului, în iarna anului 2022.

„Canada a stat alături de Ucraina înainte de agresiunea rusă”, a afirmat Ursula von der Leyen, adăugând că pregătirea trupelor ucrainene de către Canada a fost „cheia” rezistenţei Kievului chiar la începutul războiului.

Ea a precizat că UE a antrenat până în prezent 30.000 de soldaţi dintr-un obiectiv de 40.000 pentru a sprijini eforturile ucrainene şi că Comisia Europeană va anunţa „în curând” cum intenţionează să utilizeze veniturile generate de activele blocate ale Rusiei.

Cei trei lideri s-au întâlnit în cea mai estică provincie a Canadei în cadrul summitului Canada-UE. Ultima a avut loc în iunie 2021 la Bruxelles, reaminteşte AFP, citată de Agerpres.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite