Sprijin pentru neurochirurgii din România. Asociaţia „Constantin Arseni” le va oferi tinerilor medici burse pentru conferinţe şi cursuri

26 mai 2023, 19:27

”Prima dată când mi s-a oferit bisturiul în mână nu am gândit. Am luat bisturiul şi am început. Un centimetru în plus sau în minus sau chiar mai puţin tăiat din creier pot avea efecte devastatoare. Pacientul este bine mersi şi în ziua de astăzi. Suntem lăsaţi să facem în funcţie de experienţa şi de încrederea care se formează între noi ca echipă”, a spus Marius Zaharia, medic rezident în anul III, la Spitalul „Bagdasar-Arseni” Bucureşți.

La 27 de ani, Marius Zaharia este încrezător pe calea spre o carieră strălucită în neurochirurgie. E o specialitate pentru care se fac şase ani de rezidenţiat. Şi puţini o aleg. Marius este rezident în anul III la Bagdasar-Arseni. Şi zilnic are intră în sala unde se intervine pe creier şi pe coloană cu cele mai noi dispozitive. Cu sprijin de la sponsori, a mers şi la conferinţe şi stagii practice peste hotare.

”Mergem, învăţăm de la ei şi aducem acasă. Pacienţii de multe ori ne întreabă, ei venind cu ideea preconcepută că nu suntem la privat şi doar la privat se întâmplă. Nu este adevărat. Inclusiv la stat există aparatura necesară şi sunt oameni care ştiu să o folosească. Cred că un neurochirurg bun se pregăteşte toată viaţa”, a precizat dr. Marius Cristian Zaharia, medic rezident neurochirurgie.

Marius şi alţi tineri învaţă acum din secretele profesiei de la maeştri cu mare experienţă din ţară, dar şi de peste hotare, invitaţi de asociația cu numele lui Constantin Arseni, întemeietor al neurochirurgiei româneşți, alături de Dumitru Bagdasar.

”La Paris mi-a plăcut cel mai mult. Săptămânal se întâlneau neurochirurgii cu neurologii şi discutau o zi întreagă, e vorba de anii 70. Noi trăim între viaţă şi moarte. Probabil asta este şi puterea noastră. Şi puterea de a rezista, şi puterea de a învinge”, a spus prof. dr. Constantin Popa,  medic primar neurolog, membru al Academiei Române.

Profesorii vor să-i atragă pe tineri şi cu tehnologii digitale şi de realitate virtuală.

”Vrem să fim egali cu Europa. Trebuie să avem acces la aceleaşi instrumente de învăţare. Unele sunt conferinţele. Şi alte lucruri sunt tehnologiile noi de simulare medicală pe care le implementăm”, a explicat dr. Ștefan Busnatu, coordonator, Centrul de Inovaţie şi E-Health, prodecan la UMF „Carol Davila”.

”Ne preocupă în egală măsură şi pregătirea specialiştilor. Trebuie să ştie ce este o neuronavigaţie, ce este ultrasonografia intraoperatorie. E foarte important să ştii să foloseşti ce vei pretinde să ţi se aducă. Este bine să ne mai moderăm orgoliul, mândria, să fim un pic mai smeriţi. Şi cu ajutorul lui Dumnezeu vom face mult bine oamenilor”, a spus prof. dr. Radu Mircea Gorgan, medic primar neurochirurgie, şef secţie, Spitalul „Bagdasar-Arseni” Bucureşți.

Asociaţia „Constantin Arseni” le va oferi tinerilor medici burse pentru conferinţe şi cursuri care costă şi câteva mii de euro. Cei mai buni vor merge în SUA la un stagiu cu somitatea nr. 1 în neurochirurgia mondială.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă