Sprijin pentru gravide și pentru cuplurile infertile. Primăria Capitalei propune stimulente financiare

Primăria Capitalei vrea să contribuie la creșterea natalității. Cuplurile care au probleme de infertilitate vor fi ajutate cu 3 mii de euro pentru proceduri in vitro. Și femeile gravide vor primi 2 mii de lei pentru analizele care nu sunt decontate. Se nasc tot mai puțini copii în ultimii ani, iar fertilizările in vitro sunt extrem de costisitoare.

 

28 Martie 2018, 11:28 (actualizat 28 Martie 2018, 22:30) Știrile TVR |
Bani pentru gravide și pentru cuplurile infertile
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Alina și soțul ei își doresc mult un copil. Tânăra are 34 de ani și nu a reușit să rămână însărcinată. Au hotărât împreună că nu mai au timp de pierdut și s-au îndreptat către o clinică privată de fertilizare in vitro.

Costurile totale ajung la câteva mii de euro. O suma pe care multe cupluri nu și-o permit. De obicei se împrumută sau își vând unele bunuri pentru a începe procedura.

Ajutorul oferit de Primăria Capitalei, echivalentul a 3.000 de euro, va acoperi mai mult de jumătate din sumă.

În București sunt deja câteva sute de cereri în așteptare, potrivit Primăriei generale. Bugetul alocat ar putea ajuta 1.000 de cupluri.

Anual, în România, doar 5.000 de cupluri aduc pe lume un copil după fertilizare in vitro.

Primăria Capitalei oferă și câte 2.000 de lei pentru femeile gravide care au reședința în București de cel puțin 6 luni.

Plata se va face în două tranșe egale: în a zecea săptămână de sarcină și în luna a șasea.

Bugetul estimat al acestui program este de 8.5 milioane de euro anual. Poate varia în funcție de numărul gravidelor care solicită sprijin.

ACTUALIZARE Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat miercuri că urmează să fie votate în ședința Consiliului general două proiecte care vin în sprijinul femeilor gravide și al familiilor care își doresc copii și nu pot avea pe cale naturală.

Propun dezbaterii și aprobării ședinței Consiliului General de astăzi două proiecte, care vor ajuta foarte mult familiile, care doresc să aibă copii. În București s-a constatat că în ultimii ani avem o problemă în privința  natalității, în sensul că acesta scade. De asemenea s-au făcut mai multe studii din care s-a relevat faptul că multe femei însărcinate din cauza lipsei banilor și uneori și a lipsei informațiilor nu merg la medic pe timpul sarcinii, astfel că, din păcate, sarcinile se pierd în luni avansate, sau se nasc copii cu malformații sau cu deficiențe. Vrem să venim în sprijinul femeilor însărcinate cu un sprijin din partea municipalității cu suma de 2000 de lei care va fi acordată sub forma unui voucher. Cu ajutorul acestor bani,  femeile însărcinate pot să achite analize care nu sunt decontate de Casa de Sănătate (...) sumele se vor acorda jumătate în săptămâna a zecea de sarcina, când sarcina este confirmată de medic și a doua parte a sumei, tot 1000 de lei în luna a șasea de sarcină, a spus Primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Primăria Capitalei a propus și un ajutor pentru familiile care îți doresc copii și nu pot realiza acest lucru pe căi naturale.

Al doilea program extrem de important tot în sprijinul familiilor care doresc să aibă copii și din nefericire nu realizează acest lucru pe căi naturale și au o recomandare de la medici specialiști pentru a intra într-un program de fertilizare în vitro (...) Acest program se va numi O șansă pentru cuplurile infertile. (...) Prin acest program, Primăria Capitalei va ajuta cu un stimulent financiar de 3000 de euro,  echivalentul în lei a 13800 de lei, a spus Gabriela Firea.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 27°C
IASI 23°C 24°C
CLUJ 20°C 17°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 23°C 24°C
BRASOV 22°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI