Sprijin pentru cuplurile infertile. Autoritățile vor să plătească integral costul procedurii de fertilizare

17 ianuarie 2020, 14:57

Silvia are 35 de ani și de 9 încearcă să devină mamă. A făcut până acum două proceduri de fertilizare din bani proprii. Chiar dacă a fost acceptată în programul Ministerului Sănătății, birocrația a făcut-o să renunţe.

Pentru ca astfel de cazuri să nu se mai repete și numărul femeilor care beneficiază de sprijin din partea statului să crească, autoritățile vor să acopere întreaga sumă necesară unei proceduri de fertilizare.

Anul trecut, în România, doar 10 mii de cupluri au recurs la procedura, în timp ce 30 de mii ar fi avut nevoie. În afara de programul Ministerului și Primăria Capitalei derulează un proiect prin care decontează 3000 de euro pentru cuplurile infertile. Insuficient însă.

Așa că se ia în calcul și schimbarea legislației în acest domeniu. Mai ales că țara noastră este singura din Europa care nu are o lege a fertilizării in vitro.

În alte state din Uniunea Europeană, statul decontează suma integrală iar femeile pot face mai multe proceduri de fertilizare. De la 3 în Bulgaria, până la 6 Franța. În plus, la finalul anului trecut, autoritățile din Ungaria au crescut finanțarea pentru program și statul a preluat 6 clinici private, pentru ca tratamentele să fie mai accesibile.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite