Sprijin de la Guvern pentru viticultori și pentru restaurarea sediului Arhivelor Naționale

31 octombrie 2018, 14:30

S-a stabilit cum vor fi cheltuiți banii veniți de la UE – 50 de milione de euro anual. Banii s-au acordat și până acum se vor acorda în continuare. Reprezentanții patronatelor viei și vinului spun că acum gradul de absorbție este de 20 %. Regulile stabilite de guvern ar trebui să crească gradul de absorbție pentru ca cei din companii să poată investi în podgorii, să le întrețină și în promovarea vinului.

Un alt document de pe ordinea de zi a Guvernului ar urma să faciliteze accesul românilor la arhive și consolidarea clădirii monument istoric care găzduiește Arhivele Naționale.

Săptămâna viitoare premierul Viorica Dăncilă va efectua vizite în Oman și în Qatar. Vineri Viorica Dăncilă va fi la Varna.

Printr-un parteneriat susținut între autoritățile statului și anteprenori putem consolida poziția vinului românesc pe piața europeană și nu numai, cu avantaje atât pentru economia națională cât și pentru dezvoltarea afacerilor din acest sector. În România viticultura constituie o activitate importantă din punct de vedere economic, ocupând în Europa locul 5 ca suprafață viticolă și locul 6 ca producție de vin, a spus Viorica Dăncilă.

Premierul a precizat că pentru funcţionarea Arhivelor Naţionale se va aloca „un milion de euro pentru cofinanţarea proiectului Restaurarea sediului central – monument istoric al Arhivelor Naţionale”.

„Avem pe ordinea de zi proiectul Legii arhivelor. Este un proiect extrem de important pentru noi, pe care ni l-am asumat prin programul de guvernare. Vom asigura o mai bună gestionare a fondului arhivistic, vom delimita mai clar responsabilităţile dintre sectorul public şi sectorul privat şi vom facilita accesul publicului la documentele de arhivă. În plus, consolidăm statutul Arhivelor Naţionale ale României ca autoritate unică în domeniu şi a arhivelor în general, ca element esenţial de identitate şi instrument al bunei guvernări. Mă bucur că putem aproba acest proiect în anul Centenarului Marii Uniri şi chiar în ziua în care sărbătorim Ziua Arhivelor Naţionale„, a afirmat Dăncilă, miercuri, în deschiderea şedinţei de Guvern.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite