VIDEO TELEJURNAL

Sporuri scăzute în secţiile de arşi. Ministerul Sănătăţii propune maximum 85 la sută din salariul de bază

După tragedia din Colectiv, a ieşit la iveală dezastrul din secţiile de arşi: personalul era insuficient, iar saloanele, improprii. Unele măsuri, luate de autorităţi, au vizat creşterea lefurilor asistentelor şi doctorilor, tocmai ca să îi convingă să lucreze în aceste unităţi. Acum însă, Guvernul vrea să le scadă sporurile.

12 Februarie 2017, 16:07 (actualizat 12 Februarie 2017, 16:22) |
Fără sporuri la secțiile de arși
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

30 octombrie 2015. Un incendiu care a durat 153 de secunde a mutilat trupurile şi sufletele a sute de tineri. 64 dintre ei au murit. Aproape 200 au ajuns in spitale.

Câteva zile mai târziu, au ieşit la iveală condiţiile în care erau trataţi bolnavii.

La Spitalul de Arşi, de exemplu, pacienţii nu erau internaţi în camere sterile. Toţi erau spălaţi în aceeaşi cadă plină cu bacterii si germeni.

În plus, un raport al Ministerului Sănătăţii a arătat că doar șapte spitale au putut asigura personal medical și auxiliar special dedicat pacienților arși.

Asta i-a determinat pe guvernanţi să crească sporul pentru medicii şi asistentele care lucrează în astfel de secţii.

De la 1 octombrie 2016, toţi primesc spor de 100% pentru condiţii deosebit de periculoase.

Numai că acum, Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică o hotărâre de guvern pentru modificarea sporurilor. De exemplu, personalul din secţiile de arşi, ar urma sa primească un spor mai mic, de până la 85% din salariul de bază.

Şefii secţiilor de arşi nu au vrut să comenteze public, dar speră să îl convingă pe ministrul Sănătăţii să nu scadă valoarea sporurilor.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog: „Actul legislativ e în transparenţă decizională tocmai pentru a identifica eventualele probleme. E o problemă de reglementare, legea nepermiţând un spor mai mare de 85%. În cursul zilei de luni voi face o analiză pe text împreună cu un jurist”.

Sporurile majorate anul trecut, inclusiv cele pentru personalul care îngrijeşte pacienţii cu arsuri, sunt suportate din bugetele spitalelor.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 15°C
IASI 8°C 10°C
CLUJ 5°C 8°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 11°C 13°C
BRASOV 6°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI