A fost o zi plină, joi, pentru Toma Coconea, în pregătirile sale pentru cea mai grea cursă de anduranță din lume, X Alps. Etapa prolog de la Fuschl am See i-a adus locul patru din 31 de concurenți care au luat în piept munții din apropiere de Salzburg. O urcare și o coborâre rapide până la cota 1.600 metri au fost ca un antrenament pentru atletul român.
Toma Coconea este salvamontist în cadrul Serviciului Public din Hunedoara și a reușit mai multe performanțe de-a lungul timpului. Startul în prima cursă pregătitoare a fost dat, joi, din localitatea Fuschl am See din landul Salzburg. Toma Coconea spune că această etapă-prolog a fost pentru el "o încălzire".
"A fost o întâlzire, etapa-prolog a fost de spectacol. Cursa propriu-zisă începe duminică, la ora 11:00. La cum se preconizează vremea, cursa va dura cam două săptămâni, cel puțin. Va fi o cursă lungă. Aia va fi challenge-ul, care îl aștept cu drag", a spus Toma Coconea.
"Duminică de la 11:00, până la luni la 22:30, o să trag să iau un pic de avans"
Toma Coconea ne-a dezvăluit planul cu care speră să câștige marea cursă X Alps, care începe duminică.
"O să merg spre Slovenia, primul punct, la 160 de km de aici. Am câteva trecătoare de trecut. Pentru telespectatorii noștri pot să spun secretul: chiar în prima noapte, vreau să îmi iau pass night-ul, să îmi iau un pic de avans, căci vremea se preconizează un pic dificilă. Duminică de la 11:00, până la luni la 22:30; nu o să mă opresc deloc, o să trag să iau un pic de avans. În nopțile care urmează sunt obligat să mă opresc de la 22:30 la 05:00", a declarat Toma Coconea, într-un interviu pentru Dorin Chioțea, trimis special al TVR în Austria.
"România este reprezentată la una dintre cele mai grele curse de anduranță din lume"
Startul oficial în Red Bull X-Alps va fi dat pe 2 iulie din Salzburg, în concurs fiind înscriși 32 de atleți din 21 de țări. Se vor întrece într-o cursă de 1.138 de kilometri, vor traversa Munții Alpi pe jos sau în zbor cu parapanta, şi trebuie să ajungă la Monaco.
Ultima ediție a cursei din Alpi a fost câștigată în anul 2015 de elvețianul Christian Maurer în opt zile, patru ore și 37 de minute.