Spitalul Sanador a suspendat activitatea a medicilor sancționați în cazul băiețelului mort după operație. Mama copilului: Este cinism și o proastă campanie de PR

26 martie 2019, 16:28

Copilul de un an și zece luni a murit în octombrie, anul trecut, după o operaţie de hernie inghinală. Colegiul Medicilor Bucureşti a constatat că decesul putea fi prevenit, dar băieţelul a fost monitorizat insuficient la Sanador, după intervenţie. Şase doctori implicaţi, de la chirurgie, anestezie şi terapie intensivă şi de la secţia de pediatrie au primit vot de blam din partea Colegiului Medicilor.

Potrivit comunicatului,  Spitalul Clinic Sanador a reziliat imediat după decesul copilului contractele de colaborare cu medicii din echipa operatorie principală.

Activitatea secției de Pediatrie, precum şi a celor 18 linii de gardă permanente care deservesc toate secțiile spitalului, se desfăşoară în continuare în parametri normali pentru a putea rezolva cu succes toate cazurile medicale ale pacienților, indiferent de vârsta sau de complexitatea situațiilor medicale.

„Ca oameni şi profesioniști, suntem recunoscători pentru fiecare viață salvată, fiecare clipă câștigată, fiecare bătălie cucerită în faţa suferinței. Pierderea unei vieți, şi cu atât mai mult pierderea unei vieți de copil, este cel mai critic eveniment din viața oricărui medic salvator şi a oricărui spital care tratează cazuri medicale complexe, aşa cum se întâmplă zilnic la Spitalul Clinic Sanador”, se arată în comunicatul spitalului.

Cercetarea internă realizată de managementul spitalului indică faptul că nevoile medicale intra şi post-operatorii ale pacientului nostru au fost adresate în acord cu practicile curente din chirurgia pediatrică internațională şi au ținut cont de toate afecțiunile pacientului anterioare internării în spital, așa cum rezultă din Foaia de Observație, singurul document care înregistrează în mod obiectiv evoluția pacientului, mai precizează sursa citată.

Spitalul privat își exprimă „întreaga disponibilitate și deschidere de colaborare cu instituțiile statului implicate în cercetarea acestui caz”  și arată că este gata să pună la dispoziția acestora toate documentele medicale și informațiile care să ajute la determinarea exactă a evenimentelor.

„Spitalul Clinic Sanador efectuează anual peste 12.000 de intervenții chirurgicale cu grade diferite de complexitate, pacienții care dețin recordul absolut în ceea ce privește vârsta fiind un bebeluș de 1 lună şi o doamnă cu vârsta de 100 de ani. Indiferent de contextul medical al unui pacient, de bolile asociate, de starea generală de sănătate anterioară, de complicațiile intra sau post-intervenție ce pot apărea, chiar şi în cazul celor mai simple manevre medicale, dramatismul unui astfel de eveniment cum este decesul unui pacient nu poate fi alinat nici de gândul salvării a mii de alți copii, nici de conștiința de a fi făcut tot ce este uman şi medical posibil pentru a salva această viață”, se mai arată în comunicat.

Mama băiețelului mort în urma unei operații de hernie inghinală la spitalul Sanador a reacționat virulent după acest comunicat: „Să pretinzi în continuare că ai făcut tot ceea ce era posibil pentru salvarea vieții lui Ștefan, în condițiile în care nu i-ai respectat dreptul la viață, este cinism curat și o proastă campanie de PR. Iar faptul că aproape după o jumătate de an concediezi medicii, după ce ai avut cinismul să spui că au respectat toate procedurile, în conferința inițială, nu încălzește pe nimeni. Pe noi, cu atât mai puțin. Sanador nu are secție de chirurgie pediatrică, dar spune că-și asumă operații complexe. O face cu încălcarea legii, sub ochii mari și umezi ai Ministerului Sănătății.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite