Spitalul mobil pentru bolnavi COVID de la Lețcani, funcțional pe jumătate

2 noiembrie 2020, 18:42

Inaugurat cu fast la începutul lui septembrie, după lungi așteptări și amânări, spitalul modular de la Leţcani a devenit funcțional abia la mijlocul lui octombrie, când au fost internați primii pacienți cu SARS-CoV-2. Toți cu forme ușoare.

Pentru cei în stare gravă, situația a rămas la fel. Critică. Și asta pentru că, instalaţia de oxigen de la unitatea de Terapie Intensivă s-a dovedit a fi defectă. S-au făcut testări, pentru a se vedea dacă va face faţă unui volum mare de pacienți, și s-a decis să fie adusă o rezervă.

Dacă problema tehnică pare a fi rezolvată cea cu personalul rămâne critică. Acum medici și asistentele pot îngriji cel mult 24 de bolnavi la ATI. Calculele inițiale au fost extrem de optimiste. 105 paturi la terapie intensivă, ulterior au rămas 48.

Acum, la Lețcani sunt internați 35 de pacienți, cu forme ușoare de Covid. Pentru cei cu forme severe ale bolii, se caută soluții.

Peste 13 milioane de euro, atât a costat unitatea mobilă de la Lețcani, bani de la consiliile județene Iași și Neamț. Cu o capacitate de 250 de paturi, declarată inițial, spitalul va funcționa, în urma amenajării circuitelor, doar cu 150 în saloane și maxim 48 la ATI. Restul paturilor au fost depozitate în magazie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite