Spitalul de ortopedie Foișor din București devine unitate COVID. Pacienții, transferați în cursul serii în alte unități medicale. Proteste la poarta spitalului

9 aprilie 2021, 22:19

ACTUALIZARE Precizări de la Ministerul Sănătății: Transformarea spitalului Foișor în spital Covid-19 a fost soluția identificată de Departamentul pentru Situații de Urgență și avizată de Ministerul Sănătății în cursul zilei de astăzi.

Ministerul Sănătății va solicita o analiză amănunțită a cauzelor pentru situația creată și pentru modul în care s-a desfășurat intervenția.

ACTUALIZARE Sorin Năstase transmite la Ediție Specială: Mai este un pacient de transferat în această noapte la un alt spital.

ACTUALIZARE Diana Brâncuș, la Ediție Specială: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 4.942 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 și 136 de decese. 1.496 de români sunt la ATI.

ACTUALIZARE Georgian Enache, purtător de cuvânt Jandarmeria Română: Avem capacitatea să suplimentăm efectivul de jandarmi în funcție de numărul de persoane prezente și îl putem și micșora. E o situație dinamică. Sunt în jur de 50 de protestatari care îngreunează procedura de transfer a pacienților. Nu respectă măsurile de protecție sanitară.

ACTUALIZARE Sorin Năstase transmite la Ediție Specială: Un medic a spus că ar mai fi cinci pacienți de transferat în această noapte. Cei care au mai rămas vor fi transferați mâine. Sosesc în continuare ambulanțe.

ACTUALIZARE Roxana Zamfirescu relatează în Ediție Specială: Opoziția a taxat imediat situația. PSD cere demisia sau demiterea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. Acuză Guvernul de incompetență și de faptul că a gestionat eronat situația generată de pandemia de Covid. AUR spune că cei de la putere sunt depășiți de amploarea pe care a luat-o pandemia. Marcel Ciolacu, într-o postare pe Facebook, îi cere președintelui Klaus Iohannis să-i demită pe cei vinovați de situația creată în această seară.

ACTUALIZARE Sorin Năstase transmite la Ediție Specială: Sunt proteste în continuare, tensiunea crește în momentul în care este scos câte un pacient din spital. Nu sunt aparținători ai pacienților cei care protestează.

ACTUALIZARE Ioana Stăncel, expert în sănătate publică: Trebuie să înțelegem că avem nevoie de paturi ATI și să le găsim. Spitalul Foișor e un spital de monospecialitate. S-a apreciat că acest spital poate fi introdus în circuitul pentru servicii covid. Mai avem spitale care pot fi transformate la nivel național.

ACTUALIZARE Șeful DSU, Raed Arafat, la Ediție Specială: Trebuie să găsim soluții. Soluția de acest moment e să transformăm Spitalul Foișor, pentru 3-4 săptămâni, cât au nevoie bolnavii de paturi ATI.

ACTUALIZARE Diana Brâncuș, la Ediție Specială: Situația e critică în privința paturilor de ATI. Presiunea e uriașă, azi nu mai era niciun loc la ATI în Capitală, de aceea s-a luat această decizie.

ACTUALIZARE Sorin Năstase transmite la Ediție Specială: Este vorba de un ordin al Ministerului Sănătății prin care Spitalul Foișor este transformat în spital suport covid. Mutarea pacienților se face la această oră pentru că traficul este mai lejer, este una dintre explicații.

Au sosit și protestatari, sunt momente tensionate. Oamenii au văzut la televizor și au venit să protesteze. Jandarmii au încercat să facă culoare de trecere.

La prima oră vor începe să sosească pacienții covid.

ACTUALIZARE Spitalul Foișor are 21 de paturi de terapie intensivă și cel puțin 200 de paturi cu oxigen dintre care 90 ar putea fi folosite pentru bolnavi COVID, a explicat Raed Arafat pe Facebook.

„Ne pare rău, ştiu că este un disconfort, dar una este a crea un disconfort, iar alta este a nu acţiona, după care să regretăm că nu am făcut mai repede ceva şi avem pacienţi pe care nu putem să îi transferăm nicăieri şi nu putem să îi preluăm nicăieri, pentru că unităţile de primiri urgenţe s-au umplut. (…) Să înţeleagă toată lumea că sunt decizii grele pentru noi, nu sunt uşoare, dar sunt decizii necesare ca să prevenim pierderea unor vieţi care au nevoie de aceste locuri”.

Unii dintre cele câteva zeci de pacienţi transferaţi şi rude ale acestora şi-au exprimat nemulţumirea faţă de faptul că sunt transferaţi în cursul serii. La poarta spitalului au venit să protesteze şi unele persoane recunoscute pentru participarea la protestele împotriva restricţiilor din ultima perioadă, iar în zonă asigură ordinea echipaje de jandarmi şi poliţişti.

„Este o situaţie pe care de la prânz aproape o discutăm cu conducerea spitalului pentru a transforma spitalul în spital COVID, având în vedere că este nevoie de paturi suplimentare de terapie intensivă şi de oxigen. Dintr-o discuţie care a avut loc astăzi şi noi şi colegii de la Ministerul Sănătăţii… în final asta ar fi fost o etapă care să ne dea un număr de paturi de terapie intensivă şi de oxigen suplimentar faţă de ce avem. Se discută din timpul zilei până s-a dus muncă de lămurire şi convingere, discuţii, decizia de transfer a pacienţilor s-a lucrat cu medicii de la spital”, a declarat vineri, pentru Agerpres, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat.

”Astfel de decizii se iau între Ministerul Sănătății și DSU. Operațiunea a început la ora 15 și ne pare rău că ne-am lungit și am ajuns ca la ora asta să mutăm pacienții. Ne cerem scuze familiilor pacienților, dar am produs acest disconfort pacienților de la Foișor ca să facem bine mai multor pacienți grav bolnavi de Covid”, a declarat secretarul de stat Andrei Baciu la o televiziune.

Decizia a fost luată în condițiile în care în București nu mai sunt locuri la terapie intensivă.

Conform Ministerului Sănătății, în Spitalul de Ortopedie Foișor erau internați 105 pacienți. 13 dintre aceștia au fost transferați cu ambulanțe SMURD și SABIF: 1 la Elias, 4 la Floreasca, 5 la Universitar, 1 la Bagdasar, 1 la SJU Buzau, 1 cu ambulanța la domiciliu în Galați. Dintre ceilalți 92 pacienți, 25 erau programați pentru intervenții chirurgicale iar 67 erau pacienți deja operați, care urmau sa fie externați la domiciliu.

Toți pacienții au fost externați de către medicii curanți, ținând cont de starea lor de sănătate și de indicațiile de tratament. Conform informațiilor disponibile la nivelul Ministerului Sănătății, pentru toți cei care au solicitat acest lucru a fost chemată o ambulanță.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite