Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii din Iaşi va fi reabilitat cu bani europeni

24 octombrie 2017, 14:03

„S-a pus un cearceaf ca să mai acopere aici, să mai ţină de vânt, să nu mai vină frig la cei care dorm în paturile de alături”, explică o asistentă.

Aşa arată saloanele spitalului care deserveşte zona Moldovei. Mii de părinţi vin zilnic cu copiii aici şi aşteaptă pe la uşi. Nici de pereţi nu se pot însă rezema ca să îşi mai tragă sufletul. Asta pentru că sunt scorojiţi de vreme. La etajele superioare plouă.

Spitalul este în renovare doar în declaraţiile politicienilor.

În 2015, fostul şef al Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei, promitea 19 milioane de euro pentru modernizare. Vremea a trecut, iar la 2 ani este loc doar de noi promisiuni.

Lucrările ar urma să înceapă în primăvara anului viitor, iar preşedintele Consiliului Judeţean spune că, pe lângă cele 27 de milioane de euro de la Uniunea Europeană, sunt deja pregătite alte 6 milioane de euro pentru a dota spitalul cu aparatură de ultimă generaţie.

Spitalul de copii „Sfânta Maria” din Iaşi are o suprafaţă de 23.000 de metri pătraţi şi peste 650 de paturi.

Dacă autorităţile îşi vor respecta de data aceasta promisiunile, constructorii ar trebui să izoleze termic clădirea, să înlocuiască tâmplăria şi să monteze un sistem de panouri solare pe acoperiş pentru producerea energiei termice.

Premierul Mihai Tudose: „Vorbim de o investiție de peste 121 de milioane de lei pentru reabilitarea unui spital la standarde moderne. La care apoi se vor adăuga, în etapa a doua, dotările medicale. El are 600 de paturi acum și va deservi peste 600 de copii. E o investiție într-un spital de pediatrie un spital de pediatrie.”

Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene: „Județul Iași este unul dintre cele mai bune județe în ceea ce privește absorbția fondurilor europene. Doar pentru perioada 2014- 2020 vorbim de proiecte de aproximativ un miliard de euro. Fie că sunt la Consiliul Județean, fie la nivelul Primăriei, fie la Compania de Apă. Este un  obiectiv ambițios.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite