Spitalele Sfântul Ioan, Malaxa și Maternitatea Bucur din București sunt transformate în unități exclusiv COVID . Pacienții au fost transferați sau externați

30 septembrie 2021, 11:35

După numai trei luni în care a putut primi şi paciente fără COVID, maternitatea Bucur a redevenit unitate exclusiv pentru femeile infectate cu noul coronavirus.  40 de paturi, dintre care 6 de ATI, sunt disponibile doar pentru cele cu COVID. Şi 11 – pentru nou-născuţi.

În maternitate erau în jur de 20 de paciente internate și cele mai multe au plecat acasă. Doar pentru câteva se caută soluţii de transfer, spune conducerea.

Doctoriţa Manuela Predilă a scris pe o reţea de socializare că specialiştii de la Bucur sunt consternaţi că tot asupra lor a fost pusă povara COVID, deşi mai bine de un an au lucrat doar în costume de protecţie. Şi că au fost asaltaţi de mesaje de la gravide panicate că nu ştiu încotro s-o apuce. Ei spun că pot lucra în regim mixt, că să ajute pe toată lumea.

Medicii de aici spun că au în grijă şi bebeluşi născuţi prematur, unii chiar de numai 750 de grame, pentru care este aproape o misiune imposibilă să găsească locuri la Terapie Intensivă neonatală în alte maternităţi.

Şi spitalul Sfântul Ioan, de care ţine maternitatea, va primi doar bolnavi de COVID. De dimineaţă, în jur de 150 de pacienţi cu alte boli se pregăteau să le cedeze locul. Cei mai mulţi au putut fi externaţi.

„Mie mi-a zis că sunt binişor şi acasă. Am avut o operaţie mai grea. O recidivă de tumoră. Poate mai era nevoie de stat o zi două că să urmărească cum evoluează vindecarea, dar a zis că e spre bine”, spune un pacient.

Aproape 200 de paturi sunt alocate la Sf. Ioan pentru cei infectaţi care au nevoie de internare. 21 sunt locuri de Terapie Intensivă. Acolo va fi amplasat şi un tir ATI cu 10 paturi.

Şi spitalul Malaxa a devenit unitate exclusiv COVID.

Cei mai mulţi dintre pacienţii de aici au fost deja externaţi. În aceste momente se caută loc în alt spital pentru o proaspătă mămică şi bebeluşul ei. O sută de paturi vor fi disponibile la Malaxa exclusiv pentru bolnavii de Covid – nouă, la Terapie Intensivă.

Magnitudinea fără precendent a valului 4 a schimbat planurile oficialilor. Iniţial declarau că toate spitalele vor avea dublu circuit, COVID şi non-COVID, dar nu peste tot se aplică ordinul de la Ministerul Sănătăţii. În numai trei zile au fost aproape 35 de mii de cazuri noi de infectare.

„Fac un apel la toți managerii de spital și șefii de secție: să termine cu tergiversările și de fiecare data când este nevoie să răspundă imediat la nevoile în ceea ce privește schimbarea unei secții în secție ATI. Am văzut că de fiecare dată sună ori președintele de Cj ori primarul”, a spus premierul Florin Cîțu.

Zilnic, autorităţile anunţă locuri în plus pentru cei care depind de ATI: dintre cele aproape 1400  din toată ţara, doar două mai erau libere, în Braşov şi în Cluj. În Bucureşti, nici măcar unul!

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite