Spitalele raportează mai multe infecţii. Spălatul pe mâini, o problemă reală în unităţile medicale româneşti

Tot mai multe infecţii ies la lumină. Spitalele scot de fapt de sub preş mai multe cazuri după ce legislaţia a fost modificată în urma scandalului Hexi Pharma. Dar cifrele raportate rămân de circa 20 de ori mai mici decât media europeană. Greu de crezut, mai ales că în cele mai multe spitale de la noi condiţiile sunt departe de cele occidentale. Reguli avem. Trebuie şi respectate!

06 Martie 2017, 20:06 (actualizat 06 Martie 2017, 20:19) Știrile TVR |
Spitalele raportează mai multe infecții
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Aproape 12 mii de pacienţi s-au infectat cu diverse bacterii în spitalele româneşti numai în primele 9 luni ale anului trecut. Cifrele sunt în crestere fata de anii anteriori, dar rămân mult subraportate.

"Aceste infecţii există în orice spital din această lume şi problema subraportării în România este legată în continuare pe de o parte de mentalitate, pe de altă parte de capacitatea redusă de diagnostic a acestor infectii. (...) Media europeană este de 5,7 infecţii la o sută de cazuri externate, în România, raportarea e undeva în jur de 0,2-0,3, subliniază preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, prof. Dr. Alexandru Rafila.

O stare de fapt departe de realitatea din spitalele supraaglomerate, fără epidemiologi sau laboratoare performante, cu dezinfectanţi greu de găsit şi cu reguli ignorate. Chiar şi banalul spălat pe mâini e o provocare. Au spus-o şi experţii Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor.

Pentru a combate infecţiile intraspitaliceşti, este important ca dezinfectanţii să fie uşor de găsit, preferabil lângă fiecare pat, atrag atenţia reprezentanţii Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor. Astfel medicii şi-ar putea curăţa uşor mâinile atunci când trec de la un pacient la altul, transmite Diana Brâncuş, jurnalist Ştirile TVR.

E imperativ ca şefii şi personalul superior să fie un exemplu, au atras atenţia experţii străini. Dar şi pacienţii şi rudele lor trebuie să înţeleagă că trebuie să respecte regulile de igienă.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 32°C 34°C
IASI 34°C 35°C
CLUJ 31°C 34°C
CONSTANTA 26°C 27°C
CRAIOVA 30°C 34°C
BRASOV 28°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI