Spitalele din Capitală, pline ochi de pacienți Covid. Transferurile pacienților între orașe încep să devină o practică obișnuită

6 octombrie 2020, 18:44

608 pacienți în terapie intensivă și 73 de decese sunt recordurile negative ale ultimelor 24 de ore. În spatele cifrelor stau oameni care luptă sau sunt la un pas să piadă lupta cu virusul. 2.121 de cazuri noi au fost raportate în ultimele 24 de ore. În fața creşterii accelerate a numărului de infectări, tot mai multe spitale au paturile ocupate. În București, spre exemplu, Spitalul „Victor Babeș” nu mai există locuri.

Simin Florescu, directorul medical al Spitalului „Victor Babeș” din București: Nu mai avem niciun fel de locuri libere, singurele locuri, câteva, sunt în secția externă, la Pipera, acolo unde noi internăm pacienții cu forme ușoare de boală. În rest, tot spitalul este plin, terapia intensivă este plină. Cazurile grave sunt din ce în ce mai multe, bineînțeles că primim și solicitări de transferuri, tot timpul, dar din păcate nu putem să răspundem decât la o foarte mică parte dintre ele”.

Capacitatea maximă de internare a fost atinsă și la Spitalul „Matei Balș” din Capitală. Fiecare loc care se eliberează este ocupat imediat.

Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase, Spitalul „Matei Balș” din București: „În București și în zonele din jur, din păcate numărul de locuri nu poate să asigure acest val de infectări. În general, în a doua parte a zilei trebuie să căutăm locuri, indiferent de forma pe care o are pacientul. Și ar fi important ca în spitalele de primă linie, cum suntem noi sau Victor Babeș, să rămână pacienții care au forme medii și forme severe și ceilalți care au o formă ușoară dar trebuie internați să o facă în spitalele suport”.

Și în țară, în orașele mari, situația se complică, iar sistemul medical își atinge limitele. În toată țara, sunt internate în total 8.000 de persoane afectate de Covid-19.

Transferurile pacienților între orașe încep să devină o practică obișnuită. Uneori, autoritățile găsesc un loc disponibil într-un spital la sute de kilometri distanță.

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Presiunea pe sistemul sanitar este una extrem de importantă. Nu este neglijabilă, este o presiune care a dus ieri la 94 de cereri de transfer de pacienți către alte unități sanitare în sudul țării. Mai multe transferuri pe calea aerului din sudul țării către Mureș, Bihor, Arad, Timișoara, chiar către Botoșani”.

Capitala conduce în topul orașelor fruntașe la numărul de cazuri. Ultimele două zile au adus 600, respectiv 400 de noi infectări cu SARS COV-2. Iar DSP consideră că sunt necesare noi restricții printre care interzicerea evenimentelor private cu mai mult de 50 de persoane, obligativitatea de a purta mască de protecție pe o rază de 100 de metri în jurul oricărei unități de învățământ și interzicerea procesiunilor religioase în aer liber.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite