Spitalele cer urgent echipamente de protecție pentru personalul medical. 45 de tone au sosit astăzi din Coreea de Sud

Lipsa echipamentelor sanitare de protecție se resimte tot mai puternic în spitalele confruntate cu un număr în creștere de pacienți cu coronavirus. La Galați, managerul celui mai mare spital susține că UNIFARM a amânat deja de 4 zile transporturile de măşti, mănuși chirurgicale și combinezoane. Abia în jurul prânzului, unitatea medicală a primit aproape o mie de măști de protecție. Sunt însă și semne bune. Astăzi au ajuns în țară 45 de tone de echipamente medicale din Coreea de Sud.

26 Martie 2020, 19:28 |
Spitalele cer echipamente
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

De luni, Ministerul Sănătății a promis Galațiului echipamente medicale pentru protecție. Până să vină acestea, spitalul trebuie să se descurce cu sponsorizări.

Însă nici aceste echipamente nu sunt suficiente. Medicii primesc 3 măști și 2-3 perechi de mănuși pe gardă. Ei spun că materialele pe care le au în acest moment le mai ajung pentru maximum o săptămâna.

Unifarm a trimis deocamdată doar 1000 de măști, din cele 56.000 care sunt necesare la Galați. Societatea a anunțat că a încheiat în ultima perioada contracte de furnizare cu diverse companii sau direct cu state dispuse să ne ajute cu echipamentele necesare. Și estimează că acestea, împreună cu achizițiile făcute și de alte instituții, vor acoperi necesarul.

Au sosit deja în țară aproximativ 45 de tone de echipament medical din Coreea de Sud. Materialele au fost transportate de la Seul cu o aeronavă NATO.

Cele 100.000 de combinezoane de protecție au fost cumpărate de statul român prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate. Iar un convoi de autocamioane care transportă Spitalul Modular de Izolare și Tratament, achiziționat din Olanda tot de de Direcția medicală a Ministerului Apărării, a intrat în România, pe la Nădlac.

Unitatea va funcționa ca o secție extinsă de boli infecțioase a Spitalului Militar de Urgență din Constanța.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat că România va primi 10 milioane de euro de la Comisia Europeană cu care să cumpere ventilatoare, măști și echipamente de protecție. Banii fac parte dintr-un nou mecanism european pentru rezerve strategice care să fie folosite în situații de criză sau dezastru. Discuțiile cu furnizorii au început deja, a precizat șeful statului.

„Într-o primă etapă, achiziția derulată de România, în numele Uniunii Europene, în limita sumei de 10 milioane de euro, va viza echipamente medicale de protecție - măști și costume individuale de protecție - și ventilatoare. Evident că atunci când aceste materiale vor fi disponibile, vom putea și noi, în România, să solicităm o parte din această rezervă strategică”, a declarat președintele Iohannis.

România este primul stat membru al Uniunii care a primit acceptul Comisiei Europene de a demara procedurile de achiziție necesare pentru constituirea acestei rezerve a Uniunii Europene.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 11°C
IASI 14°C 13°C
CLUJ 12°C 10°C
CONSTANTA 12°C 10°C
CRAIOVA 11°C 7°C
BRASOV 12°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI