Spitalele au tot mai puțini bani pentru bebelușii prematuri. Medicii atrag atenția că micuții sunt în pericol

20 iunie 2017, 20:51

Această fetiţă care cântăreşte puţin peste un kilogram şi jumătate este conectată la un plămân artificial. Iniţial, Antonia a fost internată la Spitalul Pantelimon. Apoi, a fost transferată la Spitalul Marie Curie. În ambele unităţi sanitare, părinţii au fost forțați să cumpere medicamente pentru ca micuța lor să primească cele bune îngrijiri.

În 2016, medicii care lucrează în secţia de terapie intensivă de la Spitalul Marie Curie au primit 3 milioane de lei pentru îngrijirea micuţilor. Anul acesta, ministerul le-a dat de trei ori mai puțin.

În secţiile de terapie intensivă sunt internaţi bebeluşi care au grave malformaţii sau care au doar câteva sute de grame. În medie, ei rămân spitalizaţi o lună, iar costul tratamentelor este cuprins între 2.000 şi 100.000 de euro pentru fiecare mic pacient.

La maternitatea Cantacuzino, au fost alocaţi anul trecut 600.000 de lei. Anul acesta, secţia a primit 420.000. Medicii speră ca fondurile să fie suplimentate la rectificare.

Şi, în timp ce în maternităţi din Capitală aparatele zac nefolosite, o parte din bebeluşi sunt ţinuţi în incubatoare vechi de zeci de ani sau încălziţi cu sticle cu apă calda, ca acum o sută de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite