Spitalele, adevărate bombe cu ceas. Angajații din sistem abia mai fac față valului de pacienți și lipsurilor

Spitale sunt adevărate bombe cu ceas. Pompierii au descoperit mii de nereguli la controalele făcute în ultimele luni. Sunt şi cazuri în care, dacă ar porni un incendiu, nu ar avea cine să dea alarma, iar autospecialele nu s-ar putea strecura pe alei prea strâmte. Pe lângă acestea, mai avem probleme şi cu resursa umană. Iar în vreme în pandemie, nu putem spera că lucrurile se vor îmbunătăţi semnificativ.

22 Octombrie 2021, 19:03 (actualizat 22 Octombrie 2021, 19:56) Știrile TVR |

Rapoartele întocmite de pompieri în ultimul an sunt înspăimântătoare. Controalele pe care le-au făcut în unitățile sanitare au scos la lumină că multe funcționează fără ca măcar să aibă autorizație de securitate la incendiu.

Lipsesc uneori și instalaţiile de detecţie, semnalizare, avertizare sau stingere a incendiilor.

Și nu există nici măcar personal calificat care să urmărească buna funcționare a instalațiilor.

România are inclusiv spitale unde autospecialele de stingere nu au căi de acces în cazul în care izbucnește un incendiu.

Sunt de mii de încălcări ale legii pentru care pompierii au dat peste 2,5 milioane de lei amenzi.

Hosul din spitale afectează în principal pacienții. Autoritățile nu știu în acest moment lucruri esențiale pentru funcționarea unei unități medicale. Iar lista de priorități e deseori o simplă hârtie care nu este susținută de realitate.

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii: Din păcate, la preluarea mandatului de interimar s-a adeverit. Am preluat acest mandat cu 630 de paturi de ATI funcționale, planul de reziliență de Covid conține 1522 de paturi și am spus atunci că s-ar putea ca numărul prevăzut să nu ne fie de ajuns. Astăzi suntem la 1848, dacă nu mă înșel, și vedem că acest număr e insuficient.

Vasile Barbu, președinte, Asociația Națională pentru Protecția Pacienților: Să facă o situaţie a cantităţii maxime de oxigen pe care o poate asigura România, să facă nişte analize în care să spună că ăsta e numărul maxim de persoane care poate fi tratat. Dacă nu, hai noi, stat, să investim, să aducem la nivelul nevoilor stringente de astfel de materiale.

Probleme mari sunt în acest moment nu doar cu infrastructura.

Resursa umană abia mai face față valului de pacienți și lipsurilor din spitale.

Carmen Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti: E un moment de răscruce în care presiunea asupra sistemului medical, asupra resursei umane în sănătate, în special asupra celor care lucrează în zona covid este fără precedent.

În condițiile în care pandemia va continua, specialiștii în sănătate susțin că îmbunătățirile în spitale se vor face cu foarte mare greutate.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 8°C
IASI 6°C 3°C
CLUJ 2°C 0°C
CONSTANTA 7°C 5°C
CRAIOVA 8°C 6°C
BRASOV 2°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI