Spitalele, șantiere pe bani publici. Un buncăr de radiologie NU poate fi construit de 6 ani la Spitalul Universitar din București

25 aprilie 2017, 19:43

Pe acest teren ar urma să fie ridicat cel mai mare buncăr de radioterapie din România. Centura de susținere a construcției, acești piloni pe care îi puteți vedea în imaginile video,  au fost construiți în urmă cu 6 ani de zile. În tot acest timp, lucrarea nu a fost în niciun fel conservată.

Fundația este turnată de firma de construcții care a obținut şi realizat lucrările de reabilitare a secţiei de oncologie. Un contract de peste 5,4 milioane lei fără TVA, conform datelor transmise de spital pentru TVR.

O parte din bani au fost însă cheltuiţi pentru fundația abandonată în curte, acum șase ani. Este aceeaşi firmă de construcţii care s-a ocupat de marile lucrări din spital, și cu care s-au încheiat 22 de contracte. Contactat în legătură cu această situație, constructorul a amânat să ofere detalii și ne-a trims către biroul de avocatură care îl reprezintă. „Vă vom putea comunica un răspuns elocvent în circa 15 – 20 de zile. Pentru a va furniza informaţiile cât mai riguros am solicitat avocaţilor noştri să se implice.” (Răspunsul oficial al constructorului).

Pentru continuarea clădirii pe fundația deja începută se încearcă, de câțiva ani, elaborarea unui caiet de sarcini. Dar licitația pentru viitorul buncăr de radiologie a fost anulată de două ori din același motiv: informații incomplete care ar fi dus la creșterea valorii proiectului estimat deja la peste 3,5 milioane de euro. Printre acestea sunt traseele electrice care să susțină o asemnea capacitate, rețeaua de deversare a apei de la stația de decontaminare, și omisiunea prezentării situației reale din teren, adică o expertiză a fundației turnate deja.

Fosta conducere a spitalului justifică graba firmei de a începe lucrarea.

Între timp, în România sunt doar 21 de centre în care se face radioterapie, iar 6 dintre ele sunt private. Listele de aștepare pentru pacienți aduc programări pe luni de zile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite