Spitale românești, fără acreditare. Noile condiții, adaptate normelor europene, sunt tot mai greu de îndeplinit

9 aprilie 2019, 18:00

SORINA PINTEA, ministrul Sănătăţii: „Dezastru, mizerie, debandadă. Așternuturile, cum nu vă imaginați, extraordinar de murdare, pe jos mi se lipeau pantofii. Le-aș retrage acreditarea acestor spitale”.

Vizita ministrului Sănătății în spitalele din câteva județe a scos la lumină situații pe care pacienții le reclamă de ani de zile. Controalele inopinate nu rezolvă însă mare lucru. Reguli există, însă procesul de acreditare al spitalelor este la noi extrem de anevoios. Condițiile pe care le cere Uniunea Europeană sunt greu de îndeplinit, în primul rând din cauza lipsei acute a investițiilor din sistemul sanitar.

BEATRICE MAHLER, manager Institutul Marius Nasta: „Problemele încep de la infrastructură, o infrastructură care trebuie modernizată pentru că neasigurarea circuitelor corecte și complete este deja un punctaj pe care noi nu putem să-l obținem

Eugen Aglițoiu, managerul Spitalului Municipal Medgidia: „Acele criterii sunt un pic exagerate pentru nivelul sistemului sanitar al României”.

În țară sunt peste 630 de spitale. Din cele 175 evaluate, doar 33 au primit acreditarea, 142 sunt în categoria a V-a, adică au termen până la sfârșitul anului să își remedieze problemele, altfel nu pot primi acreditarea, așa cum s-a întâmplat cu 27 de spitale, dintre care 11 publice. În lipsa acreditării, unitățile sanitare nu pot încheia contracte cu Casa de asigurări, iar serviciile medicale nu sunt decontate. Astfel, dispare și principala sursă de finanțare. Legea este însă permisivă cu cei care nu le asigură condiții pacienților, la standarde europene.

VASILE CEPOI, preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate: „Indiferent dacă o unitate sanitară se află sau nu în relație contractuală cu Casa, este obligată să fie acreditată. Din păcate, s-a omis să se precizeze ce se întâmplă dacă nu se acreditează”.

Asta înseamnă că vor putea funcționa în continuare, iar până la sfârșitul anului vor primi și finanțare.

ADRIANA COTEL, președintele CNAS: „Pentru anul 2019, avem o prevedere în Legea 95, ne permite contractarea cu spitalele din domeniul public, fără că acestea să aibă în momentul de față acreditare”.

Până la finalul anului vor mai fi evaluate în vederea acreditării 157 de spitale din țară, iar restul – până în 2021.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite