Bâlbele Ministerului Sănătății privind spitalele construite din PNRR. Ioana Mihăilă, ex-ministru: În documentul trimis la CE, era vorba despre 25 de construcții noi

Fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, declară, pentru TVR INFO, că în documentele transmise de România Comisiei Europene, era vorba despre 25 de clădiri noi, „fie spitale integrale, fie corpuri de clădiri”, care să fie finanțate prin PNRR. Președintele Asociației Naționale a Pacienților spune că este vorba despre clădiri noi ale unor spitale existente: „În afară de cele trei regionale, un spital nou costă 700 de milioane de euro. Vă dați seama ce cifră astronomică?”.

19 Iulie 2022, 13:49 (actualizat 19 Iulie 2022, 15:11) Știrile TVR |

Ministerul Sănătății a anunțat, vinerea trecută, că în România se vor construi cel puțin 25 de spitale sau clădiri noi, cu 1,7 miliarde de euro, bani veniți prin PNRR. Potrivit informării, pe baza unor criterii stricte, acestea vor fi selectate din 49 de proiecte depuse. Secretarul de stat Adriana Pistol a anunțat însă cu totul altceva. Și a susținut că Biroul de Presă a comunicat greșit.

Adriana Pistol: „Problema e că nu se vor construi 25 de spitale. În PNRR aceste 25 de spitale sunt finanțate pentru diverse îmbunătățiri, reconstrucții, reamenajri, fie în totalitate, fie parțial în anumite secții. Deci nu se vor construi 25 de spitale.”

Rep: Dar câte dintre acestea sunt spitale noi?

Adriana Pistol: „Niciunul.”

Cele 49 de proiecte au fost incluse pe lista de posibile priorități pentru finanțare prin PNRR în 2021 când la conducerea ministerului sănătății era Ioana Mihăilă.

Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății: „Aşa cum a fost gândit PNRR-ul, transmis la Comisia Europeană şi aprobat în toamnă, înainte ca noi să plecăm de la guvernare, era vorba de 25 de construcţii noi, fie spitale integrale, fie corpuri de clădiri, dar e vorba doar de construcţii noi. ”

Câteva ore mai târziu, Ministerul Sănătăţii a revenit cu noi precizări. După o discuție cu ministrul Alexandru Rafila, secretarul de Stat Adriana Pistol a transmis că lista de investiții cuprinde trei categorii: spitale nou-înființate, ca de exemplu Institutul Regional de Oncologie Timișoara și Spitalul Regional de Urgență Brașov, spitale existente care vor avea construcții noi, precum Institutul pentru Boli Cardiovasculare C. C. Iliescu din București sau Spitalul Județean de Urgență Sibiu, dar și spitale existente care vor fi reabilitate, extinse sau vor avea secții noi.

Neînțelegerea vine dintr-o greșeală de comunicare, spun reprezentanții pacienților, care cunosc documentele din PNRR.

Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților: „Am știut din start că nu sunt spitale noi. Sunt 25 de obiective alese, dintre ele sunt și construcții noi ale unor spitale vechi. În afară de cele trei regionale, un spital nou costă 700 de milioane de euro, deci nu putea fi înmulțit. Vă dați seama ce cifra astronomică? Nu e nevoie de așa ceva, avem spitale care pot fi amenajate.”

Lista proiectelor care vor fi finantate cu bani europeni va fi supusa aprobării Guvernului.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 22°C 24°C
IASI 22°C 21°C
CLUJ 18°C 20°C
CONSTANTA 21°C 21°C
CRAIOVA 20°C 22°C
BRASOV 18°C 20°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI