Spitale Covid goale, dar nu pot primi pacienți cu afecțiuni cronice. Peste zece mii de paturi sunt goale în cele 226 de unităţi Covid din toată ţara

12 iunie 2020, 18:27

În spitalele Covid din toată ţara, peste două treimi din paturi sunt libere. Iar pacienţii cu afecţiuni cronice sunt disperaţi că nu primesc asistenţă medicală. Ministerul Sănătăţii a cerut direcţiilor de sănătate publică să evalueze urgent situaţia pentru că spitalele să preia cât mai repede şi pacienţi fără Covid.

În ultimele două săptămâni, la spitalul Covid din Arad au fost internate doar două cazuri noi. Acum a rămas un singur pacient la Terapie Intensivă. Coordonatorul spitalului şi-a propus să mai păstreze doar o secţie cu 16 paturi pentru cei infectați. Că să redeschidă secţiile de acuţi pentru pacienţii fără Covid, e nevoie şi de aviz de la DSP.

„Peste 200 de paturi de spital de acuţi stau goale. Nu mai au niciun pacient cu Covid. Medicii stau şi se uită unii la alţii de două săptămâni cel puţin. Ceea ce ştiu de la conducerea spitalului este că s-a solicitat acest aviz de revenire la funcţionalitatea iniţială în urmă cu trei săptămâni. Am primit un răspuns astăzi, dar nu ştim cu ce dată vor reîncepe aceste circuite şi în ce mod vor avea pacienţii acces pe secţii, dacă vor mai fi testaţi sau nu”, a precizat Adrian Wiener, coordonatorul spitalului Covid din Arad.

Conducerea DSP susţine că nu sunt probleme semnificative.

„Timpul pentru eliberarea avizelor este undeva la trei zile de la depunere. Domnul doctor spune multe, este în campanie electorală la ora asta, că dânsul este şi senator. Spitalul nu este blocat, el are un corp care funcţionează şi pentru pacienţii non-Covid. Tot timpul a avut activitate medicală”, susține Horia Timiș, director executiv DSP Arad.

Printr-un ordin al ministrului Sănătăţii, spitalele Covid pot prelua şi bolnavi fără virusul SARS-CoV-2. Dar numai cu avizul DSP şi dacă au circuite complet separate, fără să-i transfere la alte spitale pe cei internaţi.

Peste 15 mii de paturi de spital (15.502 paturi) au fost rezervate pentru cei infectaţi cu noul coronavirus, în cele 226 de unităţi Covid din toată ţara. Niciodată nu au fost ocupate toate. Acum sunt mai puţin de cinci mii de pacienţi care aşteaptă în spital vestea că s-au vindecat (4579). Înseamnă că peste zece mii de paturi sunt goale.

Cezar Irimia, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România: „Măsurile au fost bune, nimic de comentat în acest sens, dar în detrimentul nostru, al celor mulţi, peste trei milioane şi jumătate de pacienţi cronici în România, care au avut de suferit. Dacă înainte de pandemie aveam 142 de decese în fiecare zi din patologia oncologică, gândiţi-vă ce s-a întâmplat în aceste trei luni când pacienţii nu au avut acces total la tratamentele programate şi la intervenţiile chirurgicale. Deci genocid”.

Din cauza noului coronavirus, chiar şi pacienţi care erau urgenţe n-au mai fost internaţi sau au fost puşi pe drumuri. Unii au murit. Mulţi n-au mai mers la spital de teamă să nu se infecteze. În ultimele zile, spitalele au început să-şi redeschidă secţiile pentru cei fără Covid care au nevoie de tratamente, operaţii sau consultaţii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă