Spitale atacate de hackeri. Val de atacuri cibernetice, activitatea medicilor a fost îngreunată

Este alertă în spitalele din România, după un val de atacuri cibernetice. Mai multe unități medicale au rămas fără acces la sistemele informatice și nu au mai avut control asupra datelor pacienților. Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică a avertizat autoritățile și, împreună cu SRI, au declanșat investigații. Iar Ministerul Sănătății a trimis deja recomandări instituțiilor din subordine.

20 Iunie 2019, 10:05 (actualizat 20 Iunie 2019, 19:39) Știrile TVR |
Spitale atacate de hackeri
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Sistemul informatic al Spitalului Victor Babeş din Capitală a fost atacat miercuri. Doctorii au încercat în zadar să acceseze datele medicale ale pacienţilor. Și au fost nevoiți să țină evidența pe hârtie. A fost blocat şi accesul la informaţiile legate de personal. Şi alte unităţi medicale din județele Vaslui, Botoșani și Alba au raportat incidente.

SRI susţine că atacul s-a dat cel mai probabil prin păcălirea utilizatorilor și că spitalele nu aveau instalate programe antivirus.

În 2017, un spital chiar a plătit hackerilor 10.000 de euro, pentru a avea din nou acces la date după un atac cibernetic.

Autorităţile le cer managerilor să raporteze imediat astfel de incidente. Există și un număr unic special - 1911. Experții atrag atenția că, pentru a preveni atacurile hackerilor, nu trebuie să deschidem fișiere de la expeditori necunoscuți. Și să evităm accesarea "ofertelor " irezistibile din mediul online. Pentru siguranță, fișierele trebuie stocate și pe un dispozitiv neconectat la rețea.

--------------------------------------------------

ACTUALIZARE  SRI: Patru spitale afectate de atacuri cibernetice. Niciun sistem de la spitalele afectate nu avea antivirus

Avem informații că există atacuri cibernetice asupra unor cinci spitale din București, unul fiind Spitalul „Victor Babeș”. Pe celelalte le identificăm. Am solicitat direcțiilor de sănătate publică din țară să ne transmită dacă în raza coordonată există spitale afectate. Incidente izolate au mai existat, a declarat joi ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Am aflat ieri după-amiază, când am fost informată, Ministerul Sănătăţii a fost informat de către Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică. Imediat am transmis o informare Direcţiilor de Sănătate Publică, care, la rândul lor, trebuiau să anunţe spitalele cu tot ceea ce ne-a informat Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică şi din punctul meu de vedere soluţia ar fi fost pentru spitale să aibă un dispozitiv neconectat la reţea ca soluţie de back-up - asta spuneau de fapt şi cei de la Centrul Naţional, a precizat joi Pintea.

Ministrul a spus că aceste atacuri îngreunează activitatea medicală, internările și externările se fac cu greutate. Eliberarea rețetelor se face greoi. Sorina Pintea a subliniat că este un pericol pentru activitatea medicală.

Datele la nivelul Casei Naționale sunt protejate dar asta nu însemna ca spitalele nu trebuie să facă același lucru, a adăugat ministrul Sănătății.

„Din notificările primite, CERT-RO a identificat o creştere semnificativă a atacurilor cu aplicaţii maliţioase de tip ransomware la nivel naţional în ultima perioadă, observându-se că, pe lângă utilizatorii casnici, atacatorii şi-au îndreptat atenţia în special către instituţii din domeniul sănătăţii, numărul entităţilor afectate fiind în creştere”, se arată pe site-ul Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au confirmat atacul cibernetic, potrivit Mediafax.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 25°C 29°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 25°C 21°C
CONSTANTA 22°C 25°C
CRAIOVA 22°C 24°C
BRASOV 21°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI