Spital de război, pregătit într-un adăpost antiaerian din Odesa

11 martie 2022, 07:39

În cazul unui bombardament auspra orașului Odesa, pacienții vor fi aduși în buncărul spitalului mobil. Paturile sunt pregătite, ei vor fi asezați pe saltele, sticlele de apă vor fi folosite pentru perfuzii, se pot face inclusiv operații aici. Sute de persoane pot veni în buncăr. Acolo există o chiuvetă, o toaletă, apă, există chiar și o este cameră pregătită pentru mame și copii.

Medici cu diferite specializari, zeci de asistenți din Odesa și din alte zone vin în sprijinul spitalelor și pun la punct un buncăr medical unde să salveze oamenii în nevoie. Un loc în care se vor putea face chiar și operații. În vreme de război, nevoile sunt mari și trebuie să te descurci cu tot ce ai la îndemînă.

În general avem în jur de 15 medici cu 15 asistente, anestezişti, infirmiere, o unitate de terapie intensivă, traumatologie şI ortopedie. Avem toate tipurile de specializare în acest spital mobil. Noi trebuie să ajutăm toate marile spitale, eu ca specialist pot ajuta pe oricine cu astfel de echipamente simple, a spus prof. dr. Oleg Tarabrin, specialist ATI, Universitatea Internaţională Kiev

Buncărul se află la subsolul unei clinici medicale și arată ca un spital de front. Igor Goncearenko este directorul acestui centru transformat în spital mobil și a pus totul la dispoziție.

Totul e gratis. Deci aici toţi medicii şi asistenţii sunt voluntari? Da. Încercăm să-i ajutăm pe toţi oamenii. Dacă au nevoie de ajutor copiii, îi ajutăm, oamenii pot să sune la centru şi un medic îi va consulta prin telefon, a precizat Igor Gonciarenko, director al centrului medical

Oleg Nicolaevici este medic de urgență și deja consulta pacienții civili și din apărarea teritorială.

La acest moment nu tratăm traume urgențe de război, sunt tratați mai mult civili. Sunt diferite cazuri, toate cazurile sunt complicate. O mâna tăiată, un cap rănit, vin oameni cu probleme de inima și ajutorul trebuie acordat la timp, a explicat medicul de urgență Oleg Lomov.

Acești profesioniști, recunoscuți și dincolo de granițele Ucrainei, își fac acum meseria în cele mai vitrege condiții. Le transmit și ei românilor cât de mult prețuiesc ajutorul dat refugiaților: Vă mulţumim pentru că mulţi oameni din Ucraina sunt acum în frumoasa Românie, fiica mea şi cele două nepoate sunt în Bucureşti, le sunt recunoscător şi prietenilor mei, cum este profesorul Dorel Săndesc, fost președinte al Societăţii de Anestezie din România. Vă mulţumim foarte mult! Slavă Ucrainei! Slavă eroilor!

–––––––––––––––––––––––––––

Alina Grigore, Mihai Florea şi Dorel Oancă au filmat în această după amiază în gara din Odesa. Trimisul special al TVR în Ucraina, Alina Grigore, povestește cum e să transmiți LIVE la câteva minute după ce s-a oprit alarma care indica un posibil atac în Odesa:


Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite