Spiritul samurailor, la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu

28 iunie 2022, 22:10

Teatrul Yamamoto Noh a deschis oficial Festivalul Internațional de la Sibiu cu un fragment de spectacol tradițional cu măști și gesturi codificate.

Născut din spiritualitatea samurailor, teatrul Noh este cel mai bun ambasador al unei culturi care a transformat arta războiului într-o artă de a lupta cu propriii demoni, pentru a atinge pacea.

Kaz Nishita, vicepreședinte executiv, Compania multi-națională IT, Tokyo:E nevoie să ne înțelegem și să comunicăm unii cu ceilalți. Nu trebuie să punem granițe în inimile noastre, ci să ne conectăm unii cu alții. (…) În mod special, între România și Japonia sunt 101 ani de relații diplomatice neîntrerupte, iar recent, relațiile culturale sunt mult mai strânse„.

Ambasadorul Japoniei în România, Hiroshi Ueda, a onorat cu prezența sa acest eveniment, alături de mai multe oficialități, printre care ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, și ambasadorul României la Viena, Emil Hurezeanu.

Constantin Chiriac, președintele Festivalului Internațional de Teatru Sibiu:Sunt foarte încântat să fiu în faţa voastră la ceremonia specială de deschidere a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Am început acest festival acum 29 de ani, cu 3 ţări şi 8 spectacole. (…) Şi pas cu pas am crescut acest festival„.

Patruzeci de măști aparținând celui mai vechi teatru tradițional din Osaka, Yamamoto Noh Theater, ne descoperă Fețele Teatrului Noh, într-o expoziție deschisă chiar în incinta Primăriei Sibiului.

Aparent rigide și fixe, măștile prind viață prin mișcarea corporală a actorului, ajungând să exprime o diversitate de sentimente.

Sibiul este conectat cu Japonia și prin înfrățirea cu orașul Takayama, de unde vin în fiecare an voluntari japonezi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite