Spionaj ca-n filme! CIA şi serviciile secrete germane au spionat peste 100 de ţări, prin intermediul unei firme elveţiene de criptare a mesajelor

12 februarie 2020, 14:02

Crypto AG, aşa se numea firma elveţiană care vindea echipamente şi programe de criptare a mesajelor secrete. Peste o sută de state au fost clienţi ai acestei firme, decenii la rând. Doar că la mesajele secrete ale clienţilor aveau acces CIA şi serviciile germane de spionaj.

Despre Operaţiunea Rubikon ar mai fi ştiut, în afară de americani, germani şi elveţieni, şi Israel şi Marea Britanie.

Tehnologia de criptare a fost modificata de Crypto AG pentru a permite CIA şi serviciilor secrete germane să aibă acces la informaţii. Se pare că firma elveţiană era complet controlată de CIA, care avea ultimul cuvânt în privinţa angajărilor, concedierilor şi strategiei de vânzare.

După unificare, Germania a ieşit din acest parteneriat, iar CIA a cumpărat Crypto AG contra sumei de 17 milioane de dolari. Acum doi ani, Crypto AG a fost lichidată, de CIA, pentru a-şi sterge urmele, afirmă presa americană, şi au fost create alte două firme. Ambele companii afirmă că nu ştiu nimic şi nu au nicio legătură cu vechii proprietari.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite