Speriați că ar putea face șoc anafilactic, mulți români care au astm sau diverse alergii refuză vaccinarea. Dr. Radu Țincu: „Din punctul meu de vedere, o persoană care are alergii se poate vaccina fără niciun fel de risc”

17 ianuarie 2021, 23:43

Speriați că ar putea face șoc anafilactic, mulți români care au astm sau diverse alergii refuză vaccinarea.

Medicii spun însă că nu toate afecțiunile de acest gen prezintă un risc.

Carmen Bunu Panaitescu, vicepreședintele Societății de alergologie și imunologie clinică: „Singurele contraindicații sunt dacă există o reacție alergică severă la un component al vaccinului, deci aceasta s-ar putea întâmpla după prima doză și, de asemenea, dacă există o reacție față de anumite alte medicamente care au ceva comun cu componentele vaccinului respectiv, acele substanțe care sunt adăugate în vaccin. În rest nu e contraindicație, doar atenție deosebită„.

Radu Țincu, medic primar în cadrul secției ATI, Spitalul de Urgență Floreasca: „Din punctul meu de vedere, o persoană care are alergii se poate vaccina fără niciun fel de risc. (…) Vaccinarea se realizează oricum sub supraveghere medicală, pacientul rămâne o perioadă de 15-30 de minute supravegheat și, dacă apare o astfel de complicație, se va interveni imediat medical„.

Vaccinul poate produce și alte reacții, dar nu alergice.

Dr. Raluca Cojocariu, medic alergolog: „Nu sunt considerate reacții alergice reacțiile ce apar la locul vaccinării: durere, roșeață, căldură, prurit sau cele sistemice, dureri musculare, dureri articulare, febră, stare de oboseală, și care se remit în câteva zile„.

Medicii le vor explica toate aceste aspecte celor care vor să se vaccineze și vor decide împreună când este bine să facă acest lucru.

Până acum, în țara noastră nu au fost semnalate reacții alergice grave în cazul celor imunizați.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite