Speranţe pentru migranții de pe nava Open Arms. România şi alte 5 ţări UE vor să preia o parte dintre aceştia, susţine premierul Italiei

16 august 2019, 19:50

134 de oameni sunt lăsăți în voia sorții pe vasul umanitar spaniol Open Arms, ancorat la 8 km de Lampedusa. Ministrul italian de interne Matteo Salvini refuză tranșant să-i primească. Un tribunal din Roma i-a permis navei să intre în apele italiene, în virtutea dreptului maritim internațional. Însă nu a precizat dacă este autorizată să acosteze, nici dacă migranții de la bord pot debarca.

HORTENSIA, imigrantă: „Cât vom rămâne aici? Suntem obosiţi, stresul ne înnebuneşte. Suntem fericiţi, dar vrem să ajungem la ţărm, să găsim viaţă. Aici avem doar moarte”.

Italia a evacuat câțiva oameni, din motive medicale. Despre soarta celorlalți, premierul Conte a făcut, într-o scrisoare deschisă postată pe pagina sa de Facebook, o declarație neașteptată.

Premierul italian Giuseppe Conte: „Franța, Germania, România, Portugalia, Spania și Luxemburgul tocmai m-au anunțat că sunt pregătite să primească migranți”.

Ministrul Salvini, destinatar al scrisorii deschise, a răspuns fără ezitare.

MATTEO SALVINI, ministru de interne: „Premierul Conte a avut o ieşire emoţională. Nu cred în coincidenţe. E foarte ciudat că fix la mijlocul lui august, cineva s-a gândit să deschidă din nou uşa migraţiei ilegale”.

Ministerele de interne francez și german confirmă că negociau primirea migranților de pe Open Arms cu Comisia Europeană și alte state membre, dar spun că discuțiile nu s-au încheiat și detalierea țară cu țară e prematură.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite