Speranţe de pace în Siria. Mediatorii internaţionali reiau negocierile după zece luni

28 februarie 2017, 14:08

Negocierile de pace intersiriene desfăşurate în mai multe runde la Astana, Kazahstan, au permis într-un final aducerea la aceeaşi masă a reprezentanţilor Guvernului de la Damasc şi opoziţie. Până acum, cele două tabere discutau prin intermediari în săli separate. Aşa a început dialogul Geneva 4 săptămâna trecută. Având mai multă influenţă asupra regimului de la Damasc, Rusia a cerut armatei siriene să înceteze raidurile aeriene pe toate durata negocierilor de la Geneva.

„Discuţiile s-au finalizat cu un rezultat neaşteptat, care nu a mai fost până acum. S-a creat un mecanism de control al încetării focului şi, la drept vorbind, cel mai important lucru este fundamentul principal pe baza căruia vor continua negocierile de pace de la Geneva”, a spus Vladimir Putin.

Rusia, Turcia şi Iranul au reuşit la sfârşitul anului trecut să instituie un acord de încetare a focului. Armistiţiul a fost încălcat în repetate rânduri. Dar, totuşi, intensitatea luptelor în Siria a scăzut.

La negocierile Geneva 4, Rusia şi-a exprimat speranţa că opoziţia siriană va forma o delegaţie comună, inclusiv cu reprezentanţi ai kurzilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite