CORESPONDENŢĂ DE LA MOSCOVA

Speranţe de pace în Siria. Mediatorii internaţionali reiau negocierile după zece luni

Rusia speră că, la Geneva, reluarea negocierilor pe tema Siriei, după o întrerupere de zece luni, va aduce într-un sfârşit pacea în această ţară. Mediatorii internaţionali au speranţe moderate în privinţa succesului actualei runde de negocieri şi reamintesc părţilor aflate în conflict că au o responsabilitate istorică de a pune capăt razboiului, care face ravagii în Siria. O corespondenţă externă, de Liviu Iurea.

28 Februarie 2017, 14:08 (actualizat 28 Februarie 2017, 15:27) |

Negocierile de pace intersiriene desfăşurate în mai multe runde la Astana, Kazahstan, au permis într-un final aducerea la aceeaşi masă a reprezentanţilor Guvernului de la Damasc şi opoziţie. Până acum, cele două tabere discutau prin intermediari în săli separate. Aşa a început dialogul Geneva 4 săptămâna trecută. Având mai multă influenţă asupra regimului de la Damasc, Rusia a cerut armatei siriene să înceteze raidurile aeriene pe toate durata negocierilor de la Geneva.

"Discuţiile s-au finalizat cu un rezultat neaşteptat, care nu a mai fost până acum. S-a creat un mecanism de control al încetării focului şi, la drept vorbind, cel mai important lucru este fundamentul principal pe baza căruia vor continua negocierile de pace de la Geneva", a spus Vladimir Putin.

Rusia, Turcia şi Iranul au reuşit la sfârşitul anului trecut să instituie un acord de încetare a focului. Armistiţiul a fost încălcat în repetate rânduri. Dar, totuşi, intensitatea luptelor în Siria a scăzut.

La negocierile Geneva 4, Rusia şi-a exprimat speranţa că opoziţia siriană va forma o delegaţie comună, inclusiv cu reprezentanţi ai kurzilor.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 28°C 25°C
IASI 24°C 19°C
CLUJ 22°C 23°C
CONSTANTA 23°C 20°C
CRAIOVA 28°C 26°C
BRASOV 22°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI