Speranță de viată tot mai scăzută. Cât trăiește, în medie, un român după pensionare

Speranță de viată
Speranță de viată
30 aprilie 2022, 16:52

Potrivit Eurostat, bărbații trăiesc, în medie, doar 6 ani după ce ies la pensie. Ceilalți europeni sunt ceva mai longevivi. Polonezii, de exemplu, depășesc cu 8 ani vârsta la care își încheie activitatea profesională, iar spaniolii cu 12 ani și jumătate. Stilul de viața nesănătos poate reduce și mai mult această medie, avertizează medicii.

În 2019, speranţa de viaţă a românilor era de 75 de ani, comparativ cu anul 1990, când era de aproape 70 de ani. La nivelul Uniunii Europene, speranţa de viaţă la naştere a fost estimată la 80 de ani în 2020, cu aproape un an mai mică față de 2019, ajungând la 83 de ani la femei şi la 77 de ani la bărbaţi.

Potrivit estimărilor Eurostat, în majoritatea statelor membre a fost înregistrată o scădere semnificativă a speranţei de viaţă la naștere, în 2020.

Cele mai mari scăderi ale speranţei totale de viaţă au fost înregistrate în Spania, Bulgaria, Lituania şi România. Se observă, de asemenea, că femeile trăiesc mai mult decât bărbații, potrivit tuturor analizelor disponibile la momentul actual. Acest decalaj a variat substanţial între statele membre ale UE. În 2020, cea mai mare diferenţă între sexe a fost în Lituania, de 10 ani, şi cea mai mică în Ţările de Jos, de trei ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite