Speranțe la început de an universitar. Cum își văd studenții viitorul. La schimb, promisiuni

Studenţii s-au întors în facultăți și, pentru prima data în ultimii 2 ani, și-au putut vedea colegii față în față. Au început de luni un nou an universitar. Rectorii le promit viitorilor absolvenţi parteneriate cu firme care să-i angajeze încă de pe băncile şcolii, dar şi un sistem de predare digitalizat. Dincolo de promisiuni, tinerii se gândesc la prețurile tot mai mari ale chiriilor și își caută locuri de muncă.

03 Octombrie 2022, 19:40 (actualizat 03 Octombrie 2022, 20:08) Știrile TVR |

După 2 ani şi jumătate, timp în care pandemia i-a obligat să participe la cursuri şi la seminarii doar de la distanţă, în prima zi a noului an universitar, studenţii au putut fi din nou împreună - fără măşti, fără distanţare.

La Bucureşti, viitorii ingineri pleacă la drum cu gândul de a profesa în ţară.

"Nici nu plătim taxe ca IT-işti, e drăguţ".

"Avem oportunităţi de la firme private să câştigăm salarii poate la fel de mari ca în afară".

"Nu ştiu dacă sunt pregătită pentru o schimbare aşa mare, să plec".

În ciuda neajunsurilor, şi viitorii medici vor să lucreze tot în ţară.

"Tata este medic şi am văzut ce implică această profesie şi nu pot să mă văd făcând altceva. (...) Eu aş vrea în România".

"Problemele sistemului (...) mă gândesc la corupţie şi lipsa de interes mai ales în construirea spitalelor".

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: "Sunteţi generaţia în care digitalizarea, telemedicina, inteligenţa artificială vor deveni dominante în ceea ce priveşte dezvoltarea dumneavoastră profesională".

La Universitatea de Arhitectură "Ion Mincu" din Capitală, noul an universitar a fost deschis de preşedintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, preşedintele României: "Anii facultăţii nu sunt şi nu au fost nicicând uşori, dar spre deosebire de generaţiile unora dintre profesorii voştri, voi aveţi marele atu al unei studenţii într-o societate democratică, într-un mediu al libertăţii academice şi al autonomiei universale care vă sunt garantate".

Prof. dr. arh. Marian Moiceanu, rectorul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu": "Când eu am devenit student, cineva ne-a prezentat universitatea şi ne-a spus: arhitectura este grea, unii termină arhitectura, iar alţii sunt terminaţi de arhitectură".

Universitatea de Agronomie şi Medicină Veterinară din Capitală începe noul an universitar cu cel mai mare număr de boboci din ultimii ani.

Sorin Cîmpeanu, rectorul USAMV: "Angajarea absolvenților se face cel mai rapid, este un domeniu căutat, este un domeniu în plină dezvoltare".

La majoritatea universităţilor, taxele au rămas nemodificate. Au crescut, în schimb, costurile la cămine.

Daniel David, rectorul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca: "Totdeauna sufăr când aud că sunt studenţi buni care ar fi intrat la UBB, ar fi putut studia aici, dar au renunţat din cauza faptului că n-au avut bani".

În toată ţara, peste 500.000 de studenţi au început un nou an universitar.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 10°C
IASI 2°C 8°C
CLUJ 8°C 5°C
CONSTANTA 9°C 12°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI