Speranțe în noul an școlar pentru copiii ucraineni din România. ”Casa noastră este distrusã și suntem foarte fericiți cã avem în România o școalã”

3 octombrie 2022, 19:57

Serghei este din Harkov și are doi copii, unul de grădiniță, altul care merge la școală. Este recunoscător pentru șansa de a le oferi celor mici o viața cât mai armonioasă, feriți de bombe, distrugere, urã și haos.

Serghei, tatăl unui elev din Harkov: Copiii se simt în siguranță aici. Înființarea acestei școli ne arată că rãzboiul încă nu s-a terminat.Principalul nostru obiectiv este a face ca viața de zi cu zi sã fie cât mai normalã pentru copii.

În ochii tuturor- părinți, bunici, copii- se citește speranța.

În clasa noastră avem 20 de elevi.

”A fost foarte greu și le suntem recunoscãtori tuturor localnicilor și Primăriei. Sunt oameni care au înțeles că avem nevoie de asta. Copiii noștri au nevoie sã continue școala și să nu piardă un an.”

”Casa noastră este distrusã și suntem foarte fericiți cã avem în România o școalã ucraineanã. Vreau sã aibã parte de educație copiii mei.”

Irina, bunica a doi elevi: Suntem foarte bucuroși că îi putem duce pe copii la școalã. Aici au posibilitatea sã comunice unul cu altul. Este cel mai important lucru la aceastã vârstã.

Școala de la marginea Sibiului este un proiect pentru un an, apoi copiii vor putea să învețe în sistemul educațional român că elevi, nu că vizitatori. Programa este aliniată cu cea din Ucraina, iar cadrele didactice, în afara de profesorul de româna, sunt refugiați ucraineni.

Katerina Popova, învățătoare: Copiii sunt fericiți, dar și puțin surprinși, dar sunt bine. Este foarte important sã comunice, sã se joace.

Spațiul în care se desfășoară cursurile aparține Bisericii Evanghelice din România, care l-a pus gratuit la dispoziția școlii.

Eugene Vovik, coordonator de programe, Asociația Sus Inima: Acest proiect este cheia pentru acele familii care își doresc să continue clasele într-un sistem cu o adevărată educație. Altfel, ei vor trebui să repete un an de școală atunci când se vor întoarce în Ucraina. Această școală le dă șansa ca anul viitor să aleagã dacã se întorc în Ucraina sau se integrează ca elev în sistemul de învãțãmânt românesc.

Cursurile sunt pentru ciclul primar deocamdată, dar inițiatorii proiectului sperã sã dezvolte școala și la nivel gimnazial și liceal. Există și un program în afara orelor, când sunt organizate diverse activități artistice sau de formare și instruire.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite