Speranță pentru copiii greu adoptabili. Părinții care vor să adopte pot vedea fotografii ale copiilor și filmulețe

Copiii greu adoptabili au o şansă în plus să-şi găsească o familie. Vorbim despre cei de vârste mai mari, cu probleme de sănătate sau cu fraţi de care nu pot fi separaţi. Toţi sunt trecuţi într-un registru, iar potenţialii părinţi pot vedea filmuleţe sau fotografii cu ei. De multe ori, acest lucru îi face să se ataşeze de un anumit copil. Într-un singur an s-au încheiat 300 de astfel de adopţii.

01 Noiembrie 2017, 10:08 (actualizat 01 Noiembrie 2017, 10:12) |
Speranță pentru copiii greu adoptabili
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Luciana Oanca a adoptat acum aproape un an fetiţe gemene. Sunt lumina ochilor familiei.

Gemenele erau în Registrul Copiilor Greu Adoptabili, un registru în care sunt trecuţi copiii pentru care timp de 9 luni nu s-a găsit o familie, micuţii cu probleme de sănătate sau cu fraţi de care nu pot fi despărţiţi.

Tot în acest registru intră şi copiii mari de vârstă.

E cazul acestei fetiţe de 7 ani. Părinţii ei adoptivi şi-au dorit timp de 15 ani un copil şi, în final, s-au hotărât să adopte unul.

Mihaela Antonescu, mama adoptivă: "Am văzut cred că 500 de copii. Da. Noi am optat între 0 şi 4 ani iniţial. Adică am spus, domnule, vrem ceva să fie micuţ să se obişnuiască cu noi, dar când am văzut-o prima oară ne-a plăcut foarte mult de ea. Ne-a plăcut şi mie şi soţului, era aşa, o fetiţă timidă, două codiţe, bretonel, zic 'E a noastră'".


O fotografie sau un filmuleţ a făcut diferenţa între a rămâne în grija statului sau a avea o familie. Legea s-a schimbat anul trecut, iar părinţii pot vedea acum la sediile direcţiilor pentru protecţia copiilor imagini cu micuţii declaraţi greu adoptabili, ceea ce înainte era imposibil.

Cristina Neacşu, şef serviciu adopţii DGASPC sector 4: "La noi numărul adopţiilor finalizate s-a dublat faţă de anul 2016 (…) Am avut cazuri când, de exemplu, am avut familie atestată pentru un copil de vârstă mică şi a plecat din profil cu doi copii de vârstă mare, 10 ani şi 7 ani".

Ultimele cifre arată că, din cei aproape 3.200 de copii care ar putea fi adoptaţi în acest moment, în jur de 2.200 sunt pe lista celor greu adoptabili.

Gabriela Coman, preşedintele ANPDCA: "Odată intrată legea în vigoare în august, anul trecut, suntem la un an şi două luni şi avem deja peste 300 de cazuri de copii greu adoptabili care au intrat în procesul de adopţie pe această cale. (…) Ai o oarecare teamă şi un oarecare recul când auzi ‘greu adoptabil’ şi te gândeşti ca părinte adoptator: ‘Oare de ce este copilul ăsta greu de adoptat?’. Însă în momentul în care ţi se explică şi ţi se dau nişte detalii, înţelegi că şi el este un copil la fel de minunat ca şi toţi ceilalţi".

Dintre copiii greu adoptabili, aproape 1.600 au vârste între 7 şi 13 ani, iar alţi 600 între 3 şi 6 ani. Timiş, Arad şi Olt sunt printre judeţele cu cei mai mulţi copii pentru care s-a găsit o familie.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 3°C 3°C
CLUJ -2°C 1°C
CONSTANTA 2°C 4°C
CRAIOVA 5°C 7°C
BRASOV -2°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI