Spectacolul Dănilă Prepeleac, difuzat online de Teatrul Țăndărică

În ciuda pandemiei de COVID-19, Teatrul de Animaţie Ţăndărică din Bucureşti continuă să-şi bucure tinerii spectatori, oferindu-le gratuit, online, o serie de piese transmise exclusiv pe pagina https://www.facebook.com/teatrultandarica/.

15 Aprilie 2020, 12:13 (actualizat 15 Aprilie 2020, 12:18) |
Danilă Prepeleac, spectacol difuzat online de Teatrul Țăndărică

În ziua de 15 aprilie, cu începere atât de la ora 12.00, cât şi de la 18.00, amatorii de teatru de păpuşi pot viziona spectacolul "Dănilă Prepeleac", bazat pe povestea omonimă de inspiraţie folclorică a clasicului scriitor Ion Creangă, publicată la 1 martie 1876 în "Convorbiri literare". Regia este semnată de Ioan Brancu, scenografia îi aparţine lui Marian Sandu, iar din distribuţie fac parte, printre alţii, Mariana Zaharia / Eugenia Barbu, Ilona Hrestic / Alexandru Neculcea, Dan Codreanu / George Simian.

Astfel, timp de 65 de minute, privitorii cu vârste începând cu patru ani se vor amuza de păţaniile protagonistului, "leneş, nechitit la minte şi nechibzuit la trebi". Piesa este structurată, ca şi naraţiunea, în jurul a două întâmplări.

Prima cuprinde o serie de trocuri păguboase, care îl lasă pe Dănilă Prepeleac cu o pungă goală în schimbul unei perechi de boi. A doua prezintă aventurile acestuia într-o pădure din apropierea satului, unde se hotărâse să devină pustnic. Aici este pus la mai multe încercări de o adevărată oaste de diavoli, însă cu o iscusinţă proaspăt dobândită, reuşeşte să îi păcălească şi chiar să rămână cu o uriaşă avere smulsă din ghearele lui Michiduţă însuşi.

Cu o istorie de peste 74 de ani, Teatrul de Animaţie Ţăndărică din Bucureşti este promotorul tendinţelor contemporane din domeniul teatrului de animaţie şi vizual, potrivit teatrultandarica.ro.

Numită, iniţial, Teatrul de Păpuşi şi Marionete Ţăndărică, instituţia a fost fondată în 1945. Din prima echipă de artişti au făcut parte regizorul Nicolae Massim şi marionetiştii Dorina Tănăsescu, Antigona Papazicopol, Lucia Georgescu ş.a. Numele "Ţăndărică'' a fost preluat de la o celebră marionetă, personaj din spectacolele pentru copii.

Spectacolele montate până în 1990 au impus noi modalităţi de expresie în teatrul de animaţie. Dintre acestea, pot fi amintite ''Umor pe sfori'', ''Micul prinţ'', ''Cartea cu Apollodor'', ''Cele trei neveste ale lui Don Cristobal'', ''Petruşka'', ''Don Quijote'' etc. În perioada 1986-1999, s-au montat pentru prima dată opere cu păpuşi - ''Cenuşăreasa'' şi ''Bastien şi Bastienne'', ''Bărbierul din Sevilla''. Alte spectacole care au ţinut mult timp capul de afiş al teatrului au fost ''Motanul încălţat'', ''Pinocchio'', ''Harap Alb''.

Teatrul de Păpuşi şi Marionete Ţăndărică a devenit, din 2008, Teatrul de Animaţie Ţăndărică, conform teatrultandarica.ro.

 

 

sursa

agerpres.ro

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 5°C
IASI 14°C 6°C
CLUJ 11°C 4°C
CONSTANTA 15°C 6°C
CRAIOVA 17°C 8°C
BRASOV 13°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI