Spectacol cu cai lipițani, la Sâmbăta de Jos. Demonstrația a fost dedicată introducerii acestei rase în patrimoniul imaterial UNESCO

29 aprilie 2023, 18:58

În fiecare vară, Herghelia de la Sâmbătă de Jos își arată cei mai frumoși cai în cadrul unor spectacole. Prima demonstrație are loc în aprilie, iar cea de acum a fost dedicată introducerii cailor lipițani în patrimoniul imaterial UNESCO. Sute de turișți aflați în minivacanță, au aplaudat evoluțiile eleganților cai.

Cosmin Drăgan, director Herghelia de Lipițani Sâmbăta de Jos: Întotdeauna, Herghelia Sâmbătă are cei mai valoroși armăsari lipitani, în primul rând din România, și printre cei mai valoroși armăsari din Europa. A fost deja confirmat acest lucru prin concursul cîștigat de armăsarul nostru la Topol, în 2020, unde a câștigat premiul de cel mai valoros lipițan, de categorie 4-6 ani, din Europa.

Dresorii și caii au făcut demonstrații individuale sau cu atelaje. Momentul cel mai savurat de public a fost cel în care dresoarea Georgiana Neşelan a evoluat împreună cu calul „Pluto”, care a dansat și a făcut piruete. Caii lipițani au personalitate, sunt inteligenți, și, în general, interacționează bine cu omul, însă au caractere diferite, iar o relație cu dresorul poate fi mai dificil de construit.

Georgiana Neșelan, dresor de cai: Unora le place apropierea omului, alții se feresc ușor. Depinde de animal. Cu el, de exemplu, suntem împreună de când avea el 5 ani.”

Spectacolul ecvestru a durat o oră, după care publicul a avut acces la grajduri, unde a putut admira și alți cai.

Următorul spectacol al lipițanilor va avea loc pe 1 iunie, și va fi organizat special pentru Ziua Copiiilor.

Herghelia de lipițani de la Sâmbătă de Jos este cea mai mare din lume, nu neapărat prin numărul cabalinelor, care trece de 300 de exemplare, ci, în special, prin numărul mare de linii genetice, 7 la număr. Totodată, caii de aici au câștigat numeroase concursuri ecvestre naționale și internaționale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite