Spectacol aniversar la Ambasada României în Spania, la 101 ani de la Marea Unire

Ambasada României în Regatul Spaniei a marcat 101 ani de la Marea Unire printr-un concert susținut de pianistul spaniol Josu de Solaun, în compania sopranei române Rodica Vică.

03 Decembrie 2019, 18:43 (actualizat 03 Decembrie 2019, 18:46) Știrile TVR |
Ambasada României în Spania
Ambasada României în Spania
Ambasada României în Spania
Ambasada României în Spania

La 2 decembrie 2019, Ambasada României în Regatul Spaniei a sărbătorit Ziua Națională alături de reprezentanți ai autorităților centrale, regionale și locale, ai corpului diplomatic și ai mediului de afaceri, academic și cultural spaniol și român.

Sărbătoarea naţională a fost marcată printr-un concert extraordinar organizat în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid, în somptuosul Salon Regal al Casino de Madrid, de către Josu de Solaun Soto, pianist de renume mondial, în compania cunoscutei soprane române Rodica Vică.

Publicul a fost încântat cu compoziţii ale marelui George Enescu, precum şi cu creaţii din opera compozitorilor George Grigoriu, Ruperto Chapi, Agustin Lara, Enrique Granados, Giacomo Puccini şi Gianni Schicchi.

Cu această ocazie, ambasadorul Gabriela Dancău l-a decorat, în numele Preşedintelui României, cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer, pe pianistul Josu de Solaun, unicul muzician spaniol care a câștigat Premiul I la Concursul Internațional de Pian „George Enescu” şi a înregistrat opera completă a marelui muzician român.

În discursul său, ambasadorul României a evidențiat contextul deosebit din acest an, marcat de preluarea și exercitarea pentru prima dată de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

De asemenea, anul 2019 a prilejuit organizarea unei serii de evenimente la nivelul misiunii diplomatice, cu obiectivul consolidării profilului României în țara gazdă: conferința despre viitorul Uniunii Europene organizată în parteneriat cu celebrul think-tank Real Instituto Elcano, organizarea Forumului de afaceri româno-spaniol şi semnarea unor documente de cooperare economică între ministerele de resort, aniversarea a 90 de ani de la vizita Reginei Maria în Spania printr-o suită de evenimente organizate la Palatul Regal din Madrid, vizita Principelui Radu al României, concerte de muzică clasică în clădiri simbol din Spania, expoziția de arheologie despre Dacia Romana la Oviedo, organizarea proceselor electorale, comemorarea a 30 ani de la căderea Cortinei de Fier.

Evenimentul s-a bucurat de participarea ministrului mediului, apelor și pădurilor, Costel Alexe, prezent la Madrid cu ocazia deschiderii Conferinţei Părţilor la Convenţia Cadru a ONU privind Schimbările Climatice.

În încheiere, ambasadorul român a menționat demararea pregătirilor pentru aniversarea a 140 de ani de relații diplomatice între România și Spania în 2020.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 4°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 2°C 8°C
BRASOV -1°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI