Avertisment de la specialiști. Rezultatul testelor COVID, dar şi alte buletine de analize ar putea fi atacate în instanţă ca lovite de nulitate

19 iulie 2021, 20:48

Ordinul biochimiștilor, biologilor și chimiștilor din sistemul sanitar avertizează că pacienții care fac analize medicale pot avea de suferit din cauza unui vid legislativ. Un exemplu, spun reprezentanții breslei, sunt testele RT PCR pentru SARS-CoV-2.

Le pot face doar colegii lor din laboratoare specializați în geneticã, dar specialitatea care apare pe parafã nu existã în nomenclatorul Ministerului Sănătății.

Dorina Popa secretar general, Ordinul Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor din Sistemul Sanitar: Atâta timp cât specialitatea acelui coleg de-al nostru nu este recunoscutã legal în niciun document din România, documentul respectiv nu are valoare legalã. Și poate fi atacat juridic în orice instanță. Este lovit de nulitate.

Din aceastã cauzã, și cei acuzați cã au greșit analizele ar putea scãpa de rãspunderea juridicã pentru malpraxis, avertizeazã reprezentanții breslei. Totuși, Ministerul Sãnãtãții organizeazã, anual, pentru chimiști, biochimiști și biologi examene de confirmare în diverse specialitãți. Cei care vor sã lucreze în Sãnãtate trebuie sã facã 4 ani de studii post-universitare corespunzatoare tipului de laborator medical ales.

În jur de 3.500 de biochimiști, biologi și chimiști au autorizație de la ministerul Sãnãtãții pentru a-și exercita profesia în sistemul sanitar din România. Aproape jumãtate dintre ei (1700) lucreazã în sistemul public. 80 la sutã sunt confirmați tot de minister în specialitãți aferente laboratorului de analize medicale. Potrivit legii, toți sunt obligați sã aplice parafa cu numele, prenumele, gradul și specialitatea pe toate buletinele pentru analizele pe care le efectueazã.

Legea mai prevede cã aceia care au cel puțin 5 ani vechime în specialitate pot fi chiar șefi de laborator în spitale și ambulatorii.

Dorina Popa secretar general, Ordinul Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor din Sistemul Sanitar: Avem colegi care fac parte din liniile de gardã ale spitalelor județene și spitalelor clinice de urgențã și nu numai, cu drepturi egale.

Ordinul biochimiștilor, biologilor și chimiștilor a cerut Ministerului Sãnãtãții, fãrã succes, ca specializãrile lor sã fie incluse în nomenclatorul aprobat prin ordin de ministru. În contractul-cadru privind asistența medicalã apar deja la categoria personal medico-sanitar. Ministerul Sãnãtãții nu ne-a prezentat pânã acum punctul de vedere solicitat.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

România, la un pas de epidemie de gripă