Specialistul în tehnici de supraviețuire Bear Grylls, în vizită în Ucraina. Teste în condiții extreme de război, dovezi de curaj la schimb, în întâlnirea cu Volodimir Zelenski. Mesajul său la plecare: Rămâi puternic!

Britanicul Bear Grylls, celebru pentru seriile documentare despre tehnici de supraviețuire în condiții extreme, a fost săptămâna aceasta în Ucraina. Informațiile inițiale despre prezența fostului luptător din trupele speciale britanice SAS au fost confirmate ulterior de la cel mai înalt nivel. Președintele Volodimir Zelenski a postat imagini de la întâlnirea jovială cu Grylls. Cei doi au vizitat un "centru de invincibilitate" din Kiev, unde populația primește ajutor în condițiile în care bombardamentele rușilor distrug infrastructura esențială. Grylls a fost preocupat cu precădere de soarta masei mari de civili care trebuie protejați în fața loviturilor rusești, mai ales în condiții de iarnă. Din prima zi a războiului declanșat de Rusia, Grylls a sprijinit poporul ucrainean și a condamnat agresiunea săvârșită de Moscova.

03 Decembrie 2022, 12:49 (actualizat 03 Decembrie 2022, 15:38) | Mihaela Carpea |
Volodimir Zelenski și Bear Grylls / FOTO: www.facebook.com/zelenskiy.official

Primele informații despre prezența lui Grylls în Ucraina au apărut pe un canal de Telegram, pe 30 noiembrie, când a fost surprins la o benzinărie de la vest de Kiev.

"Bear Grylls a venit în Ucraina să își teste cu adevărat abilitățile în Jitomir", a glumit jurnalistul și analistul militar Illia Ponomarenko.

"Săptămâna aceasta am avut privilegiul de a călători în capitala Ucrainei, Kiev, și de a petrece ceva timp cu președintele Zelenski. A fost o experiență unică. Pe măsură ce iarna cuprinde întreaga țară, și cu o infrastructură sub atac, supraviețuirea a milioane de oameni devine o luptă reală, zilnică", a scris Bear Grylls pe Instagram.

"Lumea va vedea o latură a președintelui Zelenski care nu a mai fost arătată. Am vrut să îl întreb cum se descurcă de fapt... și am primit mult mai mult ca răspuns. (...) Mulțumesc, Volodimir Zelenski, pentru ospitalitate în vremuri atât de dificile. Rămâi puternic", a încheiat Bear Grylls.

Cei doi au mers împreună la unul dintre corturile denumite "centre de invincibilitate", unde populația civilă are acces la surse electrice, la internet și la mâncare.

Mulți ucraineni vin în astfel de centre inclusiv ca să lucreze.

VEZI și EXCLUSIV Echipa TVR a ajuns la Cernihiv, în nordul Ucrainei: În "centrele de invincibilitate" sunt copii care desenează și se uită pe tabletă, dar și adulți care lucrează online. Acasă nu au electricitate și este frig

Președintele Volodimir Zelenski i-a mulțumit lui Bear Grylls pentru vizita sa.

"Este important ca lumea să audă adevărul despre lupta ucrainenilor pentru libertate și democrație, despre teroarea rachetelor pe care agresorul le folosește împotriva poporului nostru", a subliniat Zelenski.

Realizatorul unor programe devenite celebre despre tehnici de supraviețuire, britanicul Bear Grylls vorbește din experiență proprie. Antrenat de mic în arte marțiale, Grylls a fost militar în Forțele Speciale Britanice și a făcut parte din Regimentul 21 SAS.

A devenit instructor în tehnici de supraviețuire și și-a desfășurat activitatea în nordul Africii. A fost antrenat în tehnici de luptă corp la corp, în tehnici de război în deșert, război în condiții de iarnă, în tehnici medicale, parașutism, alpinism și explozibili.

În 2004, a primit gradul onorific de locotenent comandant în Rezerva Navală Regală, una dintre cele două forțe de voluntari în rezervă ale Marinei Regale. În 2013, i s-a acordat gradul onorific de locotenent colonel în Forțele de rezervă ale infanteriștilor marini și a fost promovat la rang de colonel în iunie 2021.

În seria pe care o filmează anul acesta, Bear Grylls învață persoane celebre tehnici esențiale de supraviețuire. Deprinderea acestor tehnici este demonstrată de protagoniști într-o situație de stres extrem.

Bear Grylls este și un orator motivațional celebru. Moralul ridicat este, după cum au demonstrat-o ultimele luni, cheia supraviețuirii în condițiile războiului din Ucraina. Din mesajul lui Grylls reiese nu doar că la acest capitol nu prea a avut ce să îi învețe pe ucraineni, ci, mai mult, că a plecat el însuși din Ucraina mai îmbogățit.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 2°C
IASI -3°C 0°C
CLUJ -6°C -5°C
CONSTANTA 0°C 1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -4°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI