Specialiştii spun că leul se devalorizează ca urmare a instabilitaţii economice, a importurilor tot mai mari, a crizei din energie şi a influenţelor de pe pieţele externe

19 ianuarie 2019, 19:32

Doar un sfert de ban desparte Euro de pragul de 4,7 Lei. Este cea mai mare cotaţie din istorie a monedei unice.  Însă nu este vorba despre o apreciere a euro,  ci de o devalorizare a leului. Încet, dar sigur, moneda naţională a scăzut în ultimul an faţă de majoritatea valutelor de circulaţie internaţională.

România importă în fiecare lună produse cu peste 1 miliard de euro mai mult faţă de ceea ce produce şi exportă. Iar valul de cumpărături din decembrie influenţează acum cursul valutar.

Inclusiv greva minerilor de la Complexul Energetic Oltenia a contribuit la devalorizarea leului. România a ajuns să importe energie mai multă, la cel mai mare preţ din istorie.

Inflaţia şi modificările fiscale au şi ele influenţe negative.

Devalorizarea leului se simte mai ales în cazul cumpărăturilor cu valoare mare, cum sunt locuinţele sau autoturismele.

Analiştii nu exclud ca Euro să depăşeasca şi pragul de 4,8 lei în acest an mai ales dacă vor exista şi şocuri venite de pe pieţele internaţionale.

Astăzi, câteva zeci de împrumutaţi în Franci au manifestat în faţa mai multor instituţii, la 4 ani de la explozia cursului Francului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă