Specialiştii ornitologi îi invită pe români să voteze pasărea anului 2019. Sunt propuse cinci specii

7 noiembrie 2018, 19:48

Mierla, cucuveaua, sfrânciocul, pupăza şi vânturelul roșu sunt speciile care au intrat în competiţie. Specialiştii spun că sunt păsări uşor de recunoscut, care pot fi observate atât în oraş, cât şi în apropierea oraşului.

Ovidiu Bufnilă, purtătorul de cuvânt al Societăţii Ornitologice Române:  „Mesajul nostru este clar. Păsările sunt lângă noi, avem mai mult decât cioară, porumbel şi vrabie, aşa cum crede toată lumea. Avem specii care ne încântă în fiecare zi şi la oraş, dar şi în afara oraşului. Avem specii fără de care, să ştiţi, am fi mult mai săraci ca biodiversitate.  De aceea, avem cinci specii comune. De ce? Pentru că am vrea ca toate păsările comune să rămână comune. Nu vrem să mai pierdem specii în România.”

Ornitologii vor, prin acest proiect, ca oamenii să ştie mai multe lucruri despre păsările care trăiesc lângă noi.

Mecanismul de votare este unul foarte simplu. Intraţi pe pagina de Facebook a Societăţii Ornitologice Române şi în albumul Pasărea Anului 2019 găsiţi toate speciile intrate în competiţie. La finalul lunii, pasărea care a strâns cele mai multe like-uri va fi declarată specia anului 2019.

Cele cinci specii au început și campania electorală, tot pe pagina de Facebook a Societății Ornitologice.

(w500) Pupăza

Delta Dunării,  paradisul pelicanilor

Specialiştii Societăţii Ornitologice Române au anunţat că ultimul recensământ internaţional al pelicanilor a plasat din nou Delta Dunării drept paradisul pelicanilor. Cercetarea a mai scos la iveală faptul că populaţia de pelicani creţi din ţara noastră începe să îşi revină.

Ovidiu Bufnilă, purtătorul de cuvânt al Societăţii Ornitologice Române: „Pelicanul creț este cel mai periclitat din cele două specii pe care le avem în România, cel comun şi cel creţ, pentru că în 2015, gripa aviară A decimat efectiv populaţia, a ras efectiv 10% din populaţia de pelicani creţi. Şi-a revenit în tre ani la numerele pe care le avea şI chiar le-a depăşit acum.”

Au fost număraţi peste 650 de pelicani creţi şi aproape 22.000 de pelicani comuni. Cea mai mare colonie de pelicani comuni se află în Delta Dunării, la Roşca Buhaiova.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite