EXCLUSIV. Specialiştii în urbanism avertizează că noile cartiere de la periferii riscă să ajungă ghetouri în viitor, dacă nu vor avea infrastructură şi dotări sociale

Populaţia din jurul marilor oraşe româneşti s-a dublat în ultimele decenii. La fel şi suprafeţele locuibile Cei care locuiesc acolo pleacă în fiecare dimineaţă spre oraşele-nucleu, în căutarea serviciilor care le lipsesc. Nu au şcoli, farmacii, grădiniţe, spitale, spaţii comerciale sau sociale. Specialiştii în urbanism spun că, astfel, noile cartierele de la periferii riscă să ajungă viitoare ghetouri dacă nu vor avea infrastructură şi dotări sociale.

04 Aprilie 2021, 21:21 (actualizat 05 Aprilie 2021, 09:35) Știrile TVR |
Cartierele de la periferie ar putea deveni ghetouri
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Dintre locuinţele existente în România, 20 la sută au fost construite în ultimele două decenii. Cele mai multe au apărut în jurul marilor oraşe.

Cei peste 1000 de locuitori ai cartierului Băneasa Lac, din zona zero a nordului Capitalei, s-au mutat în vile şi blocuri noi, dar condiţiile sunt precum cele dintr-un sat izolat.

Pentru a avea acelaşi dotări sociale precum o locuinţă de la oraş, dezvoltatorii ar fi trebuit să cheltuiască de 18 ori mai mult. Dar nu au făcut-o pentru ca preţul unui apartament să rămână atractiv. Specialiştii spun că, astfel, noile locuinţe au înlocuit cartierele-dormitor ceauşiste. Nu au canalizare, iluminat, transport public, şcoli, grădiniţe ori spaţii sociale.

Urbaniştii cred că, în aceste condiţii, cartierele noi vor ajunge ghetouri, în următoarele decenii.

Singura soluţie, una costisitoare, este aceea de a crea o autoritate metropolitană pentru planificarea şi coordonarea dezvoltării, care să cumpere teren pentru dotări sociale. În plus, sunt necesari mai mulţi specialişti în urbanism. Doar 183 lucrează în administraţia publică şi e nevoie de 5000.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 27°C
IASI 35°C 28°C
CLUJ 26°C 26°C
CONSTANTA 29°C 26°C
CRAIOVA 31°C 30°C
BRASOV 26°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI